• Preşedintele Franţei Emmanuel Macron cere mai multe sancţiuni împotriva Rusiei.
  • Ucraina a acuzat Rusia de un „masacru deliberat” în Bucha.
  • Rusia a negat acuzaţiile potrivit cărora forţele sale ar fi ucis civili în oraşul Bucha de lângă Kiev.

„Nu putem lăsa să treacă acest lucru”, afirmă președintele francez, după ce s-a aflat că trupele ruse au ucis și violat civili ucraineni. Președintele francez Emmanuel Macron a cerut luni mai multe sancțiuni vizând energia rusă, în special cărbunele și petrolul, în urma unor rapoarte potrivit cărora forțele rusești au comis crime de război împotriva civililor din Ucraina.

„Ceea ce tocmai s-a întâmplat la Bucha necesită un nou set de sancțiuni și măsuri foarte clare”, a declarat Macron la postul de radio France Inter. „Sunt în favoarea unui pachet de sancțiuni, în special pentru cărbune și petrol, despre care știm că sunt deosebit de dureroase. Vreau să fim capabili să acționăm”.

Rapoartele din weekend potrivit cărora forțele rusești au masacrat și violat civili ucraineni în satele și orașele din apropierea Kievului, inclusiv în Bucha, au determinat apeluri pentru sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Macron a declarat că Franța se va „coordona cu partenerii noștri europeni, în special cu Germania”, dar și „va lua măsuri individuale suplimentare”.

Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a continuat duminică să excludă o interdicție imediată asupra petrolului, gazului și cărbunelui rusesc, afirmând că această măsură ar afecta mai mult UE decât Moscova.

Însă ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a cerut ca o eventuală interdicție a gazelor rusești să fie discutată la nivelul UE. „Trebuie să existe un răspuns”, a spus ea. „Astfel de crime nu trebuie să rămână fără răspuns”.

Se așteaptă ca noul pachet de sancțiuni al blocului să fie discutat la o reuniune a miniștrilor de finanțe ai UE care va avea loc luni și marți la Luxemburg, a declarat luni un oficial francez din cadrul Ministerului Economiei.

„Toate opțiunile sunt pe masă”, a declarat oficialul, adăugând că Comisia Europeană ar putea, de asemenea, să folosească reuniunea pentru a-i informa pe miniștri cu privire la „căile pe care le are în vedere în ceea ce privește sancțiunile suplimentare”.

Macron a declarat pentru France Inter că au existat „indicii foarte clare de crime de război” la Bucha și că cei responsabili „vor trebui să răspundă pentru ele”.