• Macron se află în Germania, în prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania în ultimii 24 de ani.
  • Macron și Scholz au subliniat că relația franco-germană este esențială pentru Europa, respingând ideea că această legătură ar avea probleme și evidențiind progresul și importanța acesteia pentru viitorul Europei.
  • Cei doi lideri au avut discuții despre apărare, energie nucleară și alte aspecte importante pentru Europa, încercând să găsească un teren comun asupra problemelor de apărare și competitivitate, precum și agenda UE pentru următorii cinci ani.

Financial Times a publicat declarația comună a președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Olaf Scholz. Declarația vine în contextul în care Macron se află în Germania, în prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania în ultimii 24 de ani.

„În câteva săptămâni, noi Europenii ne vom stabili agenda pentru următorul mandat în Uniunea Europeană. Uitându-ne în urmă, la provocările ultimilor 5 ani – fie pandemia, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei care este în desfășurare, sau schimbările geopolitice în creștere – e clar: Europa trece prin propriul său „Zeitenwende” (punct de cotitură). Nu putem neglija fundamentele pe care ne-am construit modul European de a trăi și rolul nostru în lume. Europa noastră e muritoare, iar noi trebuie să facem față provocării. Întărirea competitivității globale și îmbunătățirea rezilienței, în timp ce asigurăm succesul Green Deal-ului și al tranziției digitale, sunt punctele cheie care stau la baza puterii noastre de a răspunde acestor provocări.

În acest context, Franța și Germania propun astăzi un impuls reînnoit pentru competitivitate pentru următorul mandat al UE. Europa trebuie să evolueze ca un puternic lider industrial și tehnologic de clasă mondială, în timp ce implementează ambiția noastră de a face UE primul continent cu zero emisii nete. Putem valorifica potențialul tranziției verzi și a tranziției digitale în vederea dezvoltării pieței, industriilor și a job-urilor bune ale viitorului. Pentru a atinge aceste ambiții comune, Germania și Franța sunt convinse că UE are nevoie de mai multă inovație, de mai multe piețe unice, de mai multe investiții, de mai multe condiții de concurență mai echitabile și mai puțină birocrație. Împreună, vom sprijini întărirea suveranității UE și reducerea dependențelor noastre critice, în timp ce punem bazele pentru implementarea cu succes a agendei dezvoltate încă de la Summit-ul de la Versailles din martie 2022.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Printr-o politică industrială mai ambițioasă, putem permite dezvoltarea și lansarea tehnologiilor de mâine, precum A.I., tehnologiile cuantice, spațiu, 5G/6G, biotehnologiile, tehnologiile net zero, mobilitate și produse chimice. Trebuie să folosim la maxim și să accelerăm semnificativ instrumentele existente ale UE, de la proiecte importante de interes european comun, până la rolul achizițiilor publice, luând în considerare o abordare mai strategică în sectoarele relevante și pentru a moderniza regulile noastre de concurență în vederea competitivității globale.

Facem apel la întărirea capabilităților tehnologice ale UE prin promovarea cercetărilor de ultimă oră și a inovațiilor și a infrastructurii necesare, inclusiv cele privind Inteligența Artificială și domeniul sănătății.

Unul dintre cele mai puternice puncte forte ale competitivității UE este piața unică, permiterea business-urilor să dezvolte produse și servicii inovative, să crească și să concureze, în timp ce întrunește standarde înalte.

Trebuie să profităm pe deplin de o piață unică modernizată, reducând fragmentarea și barierele, promovând conectivitatea, îmbunătățind competențele, promovând mobilitatea și convergența. Solicităm o agendă ambițioasă de reducere a birocrației pentru a realiza proceduri administrative mai simple și mai rapide și pentru a reduce sarcinile birocratice pentru întreprinderile de toate dimensiunile.

Salutăm inițiativa Comisiei Europene de a reduce obligațiile de raportare pentru companiile noastre cu 25%. Această promisiune trebuie implementată cu o legislație specifică. Principiile subsidiarității și proporționalității au nevoie, de asemenea, de un nou început. 

Vom sprijini împreună o politică comercială europeană ambițioasă, robustă, deschisă și durabilă, care permite acorduri comerciale echitabile și promovează interesele UE, creează oportunități reciproce de acces pe piață și condiții clare de concurență echitabile cu partenerii noștri comerciali.

UE ar trebui să rămână un susținător al sistemului comercial multilateral bazat pe reguli și să acționeze pentru o concurență loială. Ne vom decarboniza complet sistemele energetice. Și vom realiza acest lucru pe o piață complet integrată și interconectată, respectând în același timp alegerile naționale privind mixul energetic respectiv.

Aceasta este calea europeană – și va crește rezistența, securitatea aprovizionării și va deschide calea pentru mai multă suveranitate. 

În cele din urmă, eforturile noastre de investiții colective, atât private, cât și publice, trebuie să corespundă ambițiilor noastre. Trebuie să deblocăm întregul potențial al piețelor noastre de capital. Prea multe companii care doresc să-și finanțeze creșterea se îndreaptă către cealaltă parte a Atlanticului. Prea multe economii europene sunt investite în străinătate, decât în ​​cele mai promițătoare start-up-uri și extinderi din Europa.

Pentru a mobiliza investițiile necesare, trebuie să luăm în serios o piață financiară europeană cu adevărat integrată, cu uniunea bancară și a piețelor de capital în centrul ei, abordând fragmentarea și asigurând competitivitatea globală a sectorului financiar european. Pentru a realiza acest lucru, va trebui să relansăm piața europeană de securitizare, să îmbunătățim convergența și eficiența supravegherii piețelor de capital în întreaga UE, să armonizăm aspectele relevante ale cadrelor de insolvență corporativă și ale legislației fiscale, să simplificăm cadrul de reglementare și să dezvoltăm un sistem de investiții și economii transfrontaliere simplu și eficient pentru toți.

Investițiile publice și private trebuie să meargă mână în mână. Ar trebui să facem bugetul UE potrivit pentru viitor și să acordăm prioritate investițiilor în cheltuielile de transformare și în bunurile publice europene, în timp ce lucrăm la introducerea de noi „resurse proprii”, așa cum s-a convenit în 2020.

Împreună, solicităm să punem această agendă în centrul viitorului mandat. UE este viitorul nostru comun”.

Citește și