Macron şi Zelenski au vorbit despre nevoile Ucrainei şi despre candidatura pentru aderarea la UE

Emmanuel Macron FOTO: Hepta
  • Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat şi despre garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea oferi Ucrainei în cadrul unui acord de pace cu Rusia.
  • Preşedintele Franţei i-a confirmat lui Volodimir Zelenski faptul că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi examinată la reuniunea din iunie a Consiliului European.
  • Zelenski a anunțat prin Twitter, că a avut o ,,conversaţie lungă şi intensă” cu Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre modalităţi de susţinere a Ucrainei, despre garanţiile de securitate şi despre acordarea statutului de candidat pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană.

,,Preşedintele Republicii l-a întrebat pe preşedintele Zelenski despre situaţia de pe teren, în special despre situaţia din Mariupol, în contextul în care continuă evacuările din uzina Azovstal, precum şi despre nevoile Ucrainei. A reafirmat determinarea deplină de a răspunde la toate solicitările de sprijin formulate de Ucraina, în special în privinţa echipamentelor de apărare, carburant, ajutoare umanitare, susţinere economică şi financiară şi luptei împotriva impunităţii. Preşedintele a confirmat că livrările de arme din Franţa vor continua şi se vor intensifica în următoarele zile şi săptămâni, la fel ca furnizarea de echipamente umanitare„, anunţă Preşedinţia de la Paris, conform unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat şi despre garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea oferi Ucrainei în cadrul unui acord de pace cu Rusia.

Preşedintele Franţei i-a confirmat lui Volodimir Zelenski faptul că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi examinată la reuniunea din iunie a Consiliului European, pe baza avizului Comisiei Europene. Preşedintele Franţei a revenit la ideea evocată în discursul rostit pe 9 mai în Parlamentul European privind propunerea comunităţii politice europene”, un sistem care ,,ar permite însoţirea ţărilor candidate în cadrul cooperării utile pentru toată lumea„, subliniază Palatul Élysée.

Preşedintele Ucrainei a anunţat, prin Twitter, că a avut o ,,conversaţie lungă şi intensă” cu Emmanuel Macron. ,,Examinarea cererii noastre pentru a primi statutul de candidat la integrarea în Uniunea Europeană a fost examinată în detaliu„, a precizat Volodimir Zelenski.