• Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, dar nu să fie zdrobită, relatează France Press.
  • Macron a acordat interviul într-un avion în drum spre Conferința de Securitate de la Munchen.
  • În interviu, el reafirmă că dorește să încurajeze o soluție negociată la conflictul din Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, dar nu să fie zdrobită, relatează France Press.

 „Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina și vreau ca Ucraina să își poată apăra poziția, dar sunt convins că, în final, acest (conflict) nu se va încheia militar”, a declarat șeful statului francez într-un interviu acordat la trei media franceze – „Journal du Dimanche”, „Figaro” și „France Enter”. Extrase din interviu au fost publicate ieri seară.

 „Nu cred, așa cum cred unii, că Rusia ar trebui să fie complet învinsă, că Rusia ar trebui să fie atacată pe teritoriul său. Acești observatori vor înainte de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost niciodată poziția Franței și nu va fi niciodată”, a declarat Macron.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Macron a acordat interviul într-un avion în drum spre Conferința de Securitate de la Munchen. În interviu, el reafirmă că dorește să încurajeze o soluție negociată la conflictul din Ucraina. Ceea ce trebuie să facem astăzi este ca Ucraina să desfășoare o ofensivă militară care să perturbe frontul rusesc pentru a declanșa o revenire la negocieri”, a subliniat Macron în interviul acordat la trei instituții media franceze. În opinia sa, „niciuna dintre țări nu poate câștiga complet. Nici Ucraina, nici Rusia, pentru că efectul mobilizării nu este atât de mare pe cât se preconiza și ea însăși are limitări de capacitate”.

De asemenea, Macron a declarat pentru cele trei media că toate celelalte opțiuni fără Vladimir Putin în actualul sistem” (de relații internaționale) „i se par mai rele” decât președintele rus, ceea ce a fost interpretat ca însemnând reprezentanți ai liniei dure rusești, precum președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, sau șeful companiei militare private Wagner„, Evgheni Prigojin.

 „Chiar credem că o soluție democratică va apărea din partea societății civile rusești după ani de înăsprire (a poziției Moscovei) și în plin conflict? Mi-ar plăcea, dar nu cred”, a avertizat Macron.

În ajunul invaziei Rusiei în Ucraina, Macron a mers la Kremlin pentru a-l vedea pe Putin în încercarea de a-l descuraja să atace țara vecină. După începerea războiului, președintele francez a continuat să mențină contactul cu omologul său rus, atrăgându-și critici, în special din partea Kievului, pentru că nu a condamnat suficient de ferm agresiunea rusă în Ucraina. Recent, însă, Macron și-a înăsprit poziția față de Rusia, iar Franța a furnizat arme Ucrainei. În discursul său de la Conferința de Securitate de la Munchen, Macron a spus că Rusia trebuie să sufere un eșec în Ucraina, dar, potrivit unor observatori, nu a menționat cuvântul înfrângere”.

În discursul său, Macron a cerut, de asemenea, un sprijin sporit pentru ca Kievul să treacă la discuții de consolidare a încrederii. Reacția Moscovei la interviul lui Macron nu a întârziat să apară. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reamintit că Moscova încă își amintește soarta lui Napoleon Bonaparte și i-a cerut președintelui francez Emmanuel Macron să nu-l uite atunci când vorbește despre schimbarea de regim în Rusia, relatează Reuters.

Cu ocazia discursului lui Macron, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a adăugat că remarcile lui Macron au indicat că Occidentul a început discuțiile de schimbare a regimului de la Moscova, în timp ce Macron a căutat în mod repetat întâlniri cu liderii ruși și l-a acuzat pe președintele francez de diplomație duplicitară cu Kremlinul, adaugă Reuters.