• Mafia permiselor din Suceava. 235 de candidaţi la obţinerea permisului de conducere au dat, anul trecut, bani ca să treacă de proba teoretică.
  • Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 34 de inculpaţi
  • Sumele de bani primite erau cuprinse între 600 de euro şi 5.500 de euro.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 34 de inculpaţi, printre care poliţişti, instructori şi intermediari ai şcolilor de şoferi, care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obţinere a permisului de conducător auto unui număr de 235 de candidaţi, în cursul anului 2020.

Dosarul a fost disjuns, astfel încât pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului urmărirea penală continuă într-un dosar separat.

Astfel, potrivit DNA, au fost trimişi în judecată fostul şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, dar şi alţi poliţişti şi persoane fizice, prinre care administratori ai unor şcoli de şoferi sau instructori auto.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Potrivit rechzitoriului, începând cu luna ianuarie 2020, s-a format un grup infracţional organizat, din care ar fi făcut parte mai mulţi inculpaţi, care a fraudat, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obţinerea permisului de conducere.

Sumele de bani primite erau cuprinse între 600 de euro şi 5.500 de euro.

Fraudarea examenului teoretic s-ar fi făcut prin două metode. Metoda clasică, cunoscută în rândul membrilor grupării infracţionale sub numele de „Şopteala”, consta în comunicarea directă, pe un ton scăzut, a răspunsurilor corecte către candidat, iar prin metoda „Vesta de blugi”candidatul era echipat cu o cască şi o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanţă, iar răspunsurile corecte erau comunicate de către unul dintre inculpaţi plasat în afara sălii de examen.

„În funcţie de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic sau în comunicarea parţială a răspunsurilor”, au arătat procurorii.

Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.