• Maia Sandu a confirmat că va candida pentru încă un mandat prezidenţial la alegerile de anul viitor.
  • Sandu a declarat pentru Bloomberg că drumul spre UE poate ajuta la rezolvarea disputei separatiste.
  • Următoarele alegeri prezidenţiale la termen sunt prevăzute să se desfăşoare în Republica Moldova în 2024.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a confirmat că va candida pentru încă un mandat prezidenţial la alegerile de anul viitor, într-un interviu publicat marţi de Bloomberg în care şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană până în anul 2030.

Referitor la pericolele din partea Rusiei, care duce un război în Ucraina vecină, Maia Sandu a afirmat în interviu că Moscova încearcă să destabilizeze şi Republica Moldova.

Cât priveşte perspectiva europeană, ea şi-a exprimat speranţa ca Republica Moldova să fie primită în UE în următorii şapte ani, în pofida prezenţei trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii. 

Recomandări

SUA AJUTĂ GAZA
AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL

Moldova, pași către UE

,,Secretul soluţionării conflictului separatist este continuarea reformelor economice şi a luptei cu corupţia” , a afirmat Maia Sandu, adăugând că succesul reformelor va arăta locuitorilor din Transnistria că legăturile cu Uniunea Europeană, şi nu cu Rusia, sunt în beneficiul lor.

Întrebată dacă va candida pentru un nou mandat, Maia Sandu a răspuns afirmativ, argumentând că doreşte menţinerea sentimentului proeuropean în rândul populaţiei moldovene şi evitarea unei scăderi a sprijinului pentru ieşirea Republicii Moldova de sub orbita Moscovei.

Maia Sandu a fost învestită în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020, după victoria din 15 noiembrie 2020 în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale asupra contracandidatului său prorus, Igor Dodon. Anterior, în perioada iunie-noiembrie 2020, ea a deţinut funcţia de prim-ministru.

Următoarele alegeri prezidenţiale la termen sunt prevăzute să se desfăşoare în Republica Moldova în 2024.

Citește și

Neversea 2023: Biletele pentru o singură zi de festival au fost puse în vânzare

VIDEO. Cântăreața Sia dezvăluie că suferă de autism: „Nimeni nu te poate iubi dacă ai secrete”

Formula 1: Mick Schumacher, fiul lui Michael Schumacher, va pilota pentru prima dată un monopost Mercedes