• Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că Chișinăul a dejucat planul rusesc de destabilizare a țării cu ajutorul agenților străini.
  • Președinta a confirmat că informația împărtășită de „partenerii ucraineni” cu privire la subversiunile planificate a fost confirmată de forțele de securitate moldovenești care au împiedicat desfășurarea „acțiunilor violente” .
  • Vineri, premierul țării, Natalia Gavrilița, a demisionat, invocând drept motiv al demisiei o „serie de crize” legate de conflictul din Ucraina.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut apel la „vigilență maximă” după ce a primit documente de la serviciile secrete ucrainene care, în opinia sa, arată că Rusia intenționează să destabilizeze Republica Moldova prin utilizarea agenților provocatori pentru a ataca clădiri guvernamentale sub pretextul unor proteste publice, conform Baha și RFERL.

„Documentele primite de la partenerii noștri ucraineni arată documentarea locațiilor și a aspectelor logistice de organizare a acestor subversiuni” , a declarat Sandu la 13 februarie.

Planul implică, de asemenea, utilizarea de persoane din afara țării pentru acțiuni violente” .

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) a confirmat la 9 februarie că a primit informații despre presupusul plan de la omologul său ucrainean, dar a declarat că nu poate oferi mai multe detalii deoarece există riscul de a pune în pericol diferite activități operaționale în curs de desfășurare” .

Presupusul plan a ieșit la iveală la începutul acelei zile, când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui summit UE de la Bruxelles că Kievul a interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile secrete rusești”.

Zelenski a declarat că planul era foarte asemănător cu cel conceput de Rusia pentru a prelua controlul asupra Ucrainei. El a adăugat că nu știe dacă Moscova a ordonat în cele din urmă ca planul să fie pus în aplicare.

La 13 februarie, Sandu a declarat că planul a implicat diversioniști cu pregătire militară și camuflați în haine civile” și că au fost descoperite instrucțiuni pentru ca cetățeni din Serbia, Rusia, Belarus și Muntenegru să intre în Moldova pentru a-l duce la îndeplinire.

Scopul Rusiei, a spus Sandu, era de a schimba puterea legitimă de la Chișinău cu una ilegitimă”, precum și de a zădărnici eforturile de integrare europeană ale Moldovei și de a folosi Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Sandu a declarat că demonstrațiile antiguvernamentale care au avut loc în Moldova în perioada septembrie-noiembrie au fost, de asemenea, parte a unui efort de subminare a țării.

Protestele, organizate de Partidul Șor, favorabil Rusiei, au cerut alegeri anticipate și demisia pro-occidentalului Sandu.

„Încercări de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins scopurile, datorită acțiunii prompte a instituțiilor noastre de securitate și ordine publică” , a declarat Sandu.

„În toamnă, accentul a fost pus pe criza energetică, care ar fi trebuit să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să ducă la acțiuni violente. „

Sandu a cerut instituțiilor statului să exercite vigilență maximă” și parlamentului să adopte rapid proiecte de legi menite să consolideze rolul SIS în prevenirea și contracararea amenințărilor interne și externe la adresa securității Republicii Moldova.