• Roberta Metsola a fost aleasă marți drept președinte al Parlamentului European, cu un număr total de voturi de 458.
  • Metsola îl succedă pe David Sassoli, după ce acesta a decedat pe 11 ianuarie.
  • Roberta Metsola a lucrat la dosare legislative legate de libertatea presei, statul de drept, regresul democratic, corupția, Green Deal-ul european și crearea de locuri de muncă.

Roberta Metsola a câștigat alegerile pentru președinția Parlamentului European (PE). Deputata malteză a obținut 458 de voturi pentru, ceea ce i-a adus funcția de președinte al PE. Metsola îl succedă pe fostul președinte al PE, David Sassoli, care a decedat pe 11 ianuarie și al cărui mandat era deja programat să se încheie.

După 20 de ani, o femeie se întoarce la șefia Legislativului European.

Trei femei și un bărbat la candidatura șefiei Parlamentului European

Metsola, membră a Partidului Popular European (PPE, de centru), s-a numărat printre cei patru candidați la această funcție, alături de spaniola Sira Rego (stânga radicală), polonezul Kosma Zlotowski (ECR, eurosceptici) și suedeza Alice Bah Kuhnke (Verzii).

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Zlotowski s-a retras din cursă înainte de începerea votului. Polonezul a deschis astfel calea pentru ca Metsola să adune sprijinul tuturor partidelor centriste și conservatoare. Deputata malteză a primit 458 de voturi pentru, în timp ce Bah Kuhnke și Rego au rămas în urmă, cu 101 și, respectiv, 57 de voturi.

Fiecare candidat și-a expus marți, la Strasbourg, în fața colegilor săi eurodeputați, argumentele pentru a-i succeda lui Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie și al cărui mandat era deja programat să se încheie.

Cine este Roberta Metsola?

Roberta Metsola a fost europarlamentar din 2013 și vicepreședinte al Parlamentului din 2020. Deputatul conservator a câștigat recent vizibilitate prin preluarea mandatului lui Sassoli, care a lipsit din Cameră timp de mai multe săptămâni din cauza unei boli.

Roberta Metsola este cunoscută pentru opiniile sale anti-avort. Acestea, potrivit Euronews, sunt larg răspândite în Malta, ultima țară din UE în care avortul este încă complet ilegal. Metsola, la fel ca toți ceilalți eurodeputați maltezi, votează în mod constant împotrivă sau se abține în cazul rezoluțiilor care recunosc avortul ca fiind un drept al omului.

Conștientă de reacțiile pe care le-a stârnit pe această temă, Roberta Metsola a dat asigurări că, dacă va fi aleasă, „datoria ei va fi să reprezinte poziția Parlamentului”, inclusiv în ceea ce privește drepturile sexuale și reproductive. Dincolo de această poziție particulară, Metsola este o apărătoare puternică a drepturilor femeilor și a comunității LGBTQ+.

În calitate de europarlamentar dintr-un stat de coastă, ea a fost profund implicată în chestiuni legate de migrație. Metsola apără o abordare holistică în care toate cele 27 de țări ale UE împart responsabilitatea fluxurilor migratorii. De asemenea, a lucrat la dosare legislative legate de libertatea presei – un subiect personal pentru ea în urma asasinării jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia -, statul de drept, regresul democratic, corupția, Green Deal-ul european și crearea de locuri de muncă.

Reușita Robertei Metsola marchează o victorie semnificativă în istoria celui mai mic stat european din punctul de vedere al populației, al teritoriului și al produsului intern brut (PIB) – Malta.