- Două demiteri au fost anunţate de premierul Florin Cîţu după incendiul din Constanţa.
- Prim-ministrul l-a demis pe preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) şi i-a cerut primarului din Constanţa să îl demită pe managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Florin Cîţu a vorbit din nou despre nemulţumirile pe care le are pentru că nu a fost pregătit bine valul 4 al pandemiei, iar după incendiul de vineri rezultă că nici secţiile ATI nu au fost pregătite pentru valul 4.
„Am luat astăzi două decizii. L-am sunat pe domnul primar al Constanţei, Vergil Chiţac, şi i-am cerut să o demită din funcţie pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecţioase. În acelaşi timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare. Era în atribuţiile sale să facă evaluări în ceea ce priveşte acreditările spitalelor din România, mai ales că la acest spital din Constanţa avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit în acest moment”, a declarat Florin Cîţu.
Premierul îi reproşează preşedintelui ANMCS că nu a mers fizic la niciun spital să facă evaluări, ci s-a bazat pe declaraţiile pe proprie răspundere ale managerilor de spital.
„Eu îl demit pe domnul preşedinte pentru că este în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi pot să facă acest lucru. Mă aştept la aceeaşi intransigenţă de la Ministerul Sănătăţii şi de la orice altă instituţie care avea în atribuţie pregătirea valului 4 şi nu a făcut-o. Cei responsabili că nu au pregătit valul 4 vor plăti indiferent de funcţia pe care o deţin sau au deţinut-o”, a adăugat el.
Pe de altă parte, premierul a spus că unul dintre motivele pentru care a decis să ceară demiterea managerului Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa este faptul că deşi a avut fonduri pentru gestionarea pandemiei, nu a făcut-o.
Cîţu a spus că în 2021 bugetul aprobat pentru Ministerul Sănătăţii a fost de 58,3 miliarde de lei, iar la rectificare au mai fost adăugate 4,5 miliarde de lei.
Săptămâna aceasta s-au adăugat încă 400 de milioane de lei, dintre care 70 de milioane s-au dus către secţiile ATI, iar restul pentru achiziţie de medicamente.
„Asta înseamnă că s-au alocat în acest an 5,7 miliarde de lei în plus faţă de 2020 şi 10 miliarde de lei mai mult ca în 2019”, spune premierul.
În ceea ce priveşte Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, Florin Cîţu spune că au existat fonduri europene în valoare de 22,6 de milioane de lei alocate pentru gestionarea crizei sanitare, din care doar 5 milioane au fost folosiţi anul acesta.
„Deci bani au existat, doar se pare că nu au fost folosiţi cum trebuie. Aceasta este situaţia”, a explicat Cîţu.
El a spus că sunt multe nereguli la spitalul din Constanţa, unde vineri a avut loc un incendiu, între care faptul că deşi din 2017 ISU Constanţa a înştiinţat Spitalul de Boli Infecţioase că trebuie să obţină aviz de securitate de la incendiu, nici până astăzi nu a depus cerere de autorizare.
Stela Halichidis a declarat imediat după incendiu că toate neregulile constatate la control au fost remediate și că totul în spital funcționa conform legii. „S-a întâmplat un necaz. O să vedem de la ce”, a spus ea.