- Experţii juridici ucraineni consultaţi de DW au declarat că se aşteaptă ca Zelenski să rămână la putere până la alegerea unui nou preşedinte.
- În mod normal, alegerile ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii martie, dar parlamentul a amânat votul.
- Legitimitatea lui Zelenski derivă nu doar din lege, ci şi dintr-un sprijin popular larg.
Mandatul de cinci ani al lui Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei se încheie în mod oficial la 20 mai. În mod normal, alegerile ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii martie, dar parlamentul a amânat votul, deoarece ţara se află încă în război şi sub legea marţială, notează Deutsche Welle (DW).
Experţii juridici ucraineni consultaţi de DW au declarat că se aşteaptă ca Zelenski să rămână la putere până la alegerea unui nou preşedinte. „Constituţia ucraineană prevede acest lucru în mod clar”, a declarat Andriy Mahera, de la Centrul de Politici şi Reforme Juridice din Kiev. „Preşedintele nu îşi pierde automat puterile la cinci ani de la învestire. Aceste puteri sunt înlăturate doar atunci când noul preşedinte ales îşi preia funcţia, adică după alegeri”, a adăugat expertul, potrivit sursei citate.
Război câştigat, apoi alegeri organizate
Anton Hrushetskyi, directorul Institutului Internaţional de Sociologie din Kiev, a explicat pentru BBC faptul că ucrainenii „nu pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski” şi că ,,prioritatea este să câştige războiul şi apoi să organizeze alegeri”.
Andriy Kurkov, un renumit actor ucrainean, este de părere că sprijinul continuu al preşedintelui este alimentat de o dorinţă de stabilitate în urma războiului, în ciuda unor frustrări, notează BBC.
Zelenski are sprijin popular larg
Legitimitatea lui Zelenski derivă nu doar din lege, ci şi dintr-un sprijin popular larg. Potrivit Deutsche Welle, un sondaj realizat de Centrul Razumkov din Ucraina în ianuarie a concluzionat că 69% dintre respondenţi au încredere în Zelenski. Mai puţin de un sfert au declarat că nu au încredere în preşedinte.
Un alt sondaj, realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS) la începutul lunii februarie, a constatat că 69% dintre respondenţi consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la sfârşitul legii marţiale.
Citește și