• România a cumpărat în 2024 avioane F-35, obuziere 155 mm, blindate Cobra 2
  • În 2025, România va achiziționa sistemele SHORAD pentru scutul antiaerian
  • Militarii români vor primi o nouă armă de asalt în 2025
  • Marinarii își doresc modernizarea navelor cu sisteme de rachete și senzori noi
  • România a plasat comanda pentru înlocuirea sistemului PATRIOT donat Ucrainei

Anul 2024 a fost generos cu Armata României care a făcut achiziții de aproape 10 miliarde euro,
printre care avioane F-35, obuziere grele de 155 mm și peste 1.000 de blindate Cobra 2.

În același timp, 2025 se întrevede a fi un an de o importanță vitală pentru securitatea noastră, cu mari incertitudini în ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, cu multe întrebări privind relația trans-atlantică după 20 ianuarie, când Donald Trump își va începe al doilea mandat la Casa Albă, cu multe contracte de achiziție derulate de Armata României.

Țara noastră trece printr-o perioadă politică dificilă. Cum afectează acest lucru securitatea noastră?

Cu un președinte care este și comandantul Forțelor Armate, care nu are legitimitate, el este contestat atât de actori politici, cât și de românii obișnuiți. Vedem în față un an financiar greu, care poate să nască mișcări sociale. De asemenea, un guvern care nu are o susținere foarte mare în Parlament.

Recomandări

„ORDONANȚA TRENULEȚ”
179 MOR ÎN ACCIDENT AVIATIC
PUTIN ÎȘI CERE SCUZE?
TOTUL PENTRU BLUGI
CE SE ALEGE DE GEORGIA?
TRAFIC INTENS SPRE MUNTE

Armata României încă este ca și organizare la nivelul anilor ’90-2000, pregătită pentru misiuni de menținere a păcii și acțiuni în teatre de operații, acțiuni antiteroriste, lucru care nu mai este valabil. Acum asistăm la alt mod de ducere a războiului.

Toate țările și-au completat și suplimentat forțele armate. Polonia, de exemplu, a făcut-o din 2017, după prima invazie a Rusiei în Ucraina, care a avut loc în 2014. În 2017, Polonia a înființat 17 brigăzi de trupe teritoriale.

De asemenea, Polonia, o țară cu o populație de două ori mai mare decât a noastră, are o forță terestră de cinci ori mai mare, dar are ce să se pregătească pentru acest război de poziții în tranșee. România nu a făcut acest pas. Șeful statului major al apărării, generalul Gheorghiță Vlad Acelut, încă de la începutul anului a propus câteva modificări, inclusiv creșterea numărului de militari, creșterea numărului de rezerviști, rezolvarea legislației în ceea ce privește serviciul militar voluntar.

Dar politicienii au ezitat să facă acești pași, mai ales fiind an electoral. Însă, cu cât întârzierea este mai mare, cu atât pericolele pentru securitatea noastră sunt mai mari. În 2024 armata a contractat echipamente de aproape 10 miliarde de euro.

Ce perspective sunt pentru anul 2025?

La 2024 a fost o mare discuție privind donația unui sistem Patriot Ucrainei. Am văzut că în urmă cu câteva zile s-a plasat comanda pentru acest sistem Patriot.

România a primit bani de la aliații NATO și chiar va ieși în avantaj, deoarece sistemul Patriot pe care îl va primi va fi unul peste cele achiziționate până acum, deoarece va avea un radar nou de 360 de grade. În anul 2025 este așteptat chiar la începutul anului, a promis ministrul apărării naționale, că în primele luni ale anului 2025 va fi semnat un contract foarte important pentru apărarea noastră, și anume cel pentru sisteme de apărare antirachetă cu rază medie și mică. Acestea, împreună cu sistemul Patriot, avioanele F-16, dar și celelalte aeronave aliate.

România va avea un scut antirachetă asemănător Israelului când vor veni aceste echipamente. Bineînțeles, anul viitor doar va fi semnat contractul. Tot anul viitor va veni și a treia escadrilă de aeronave F-16, care va avea sediul la Cugălnicianu.

Deci, începând cu anul viitor, România va avea trei escadrile de F-16. Tot anul viitor este așteptat și sistemul de rachete antinavă Naval Strike Missiles. România va putea apăra litoralul mult mai bine și să sperăm că anul viitor și Parlamentul va lucra puțin mai bine și va aproba proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor, doborârea altor ținte aeriene și, în general, apărarea spațiului aerian al României.

Bineînțeles, sunt așteptate și alte achiziții, de exemplu, pentru militari. Bănuiesc că așteaptă cu mare nerăbdare să vadă ce nouă pușcă de asalt va fi achiziționată. Ministerul Apărării Naționale a promis că va înlocui vechile pistoale-mitraliere, modelul 1969, cu arme noi mult mai fiabile și anul viitor este în plan achiziția unei noi arme de asalt pentru militarii români

Citește și