• Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale în construcții, agricultură sau HoReca.
  • Marcel Ciolacu ar vrea să crească TVA la apartamente de peste 12 mii € de la 5% la 9%.
  • În HoReCa, guvernul ar vrea să crească TVA de la 9% la 19%.

Guvernul face tot posibilul să reducă deficitul bugetar. Printre măsuri se numără eliminarea a peste 200 de mii de posturi din aparatul bugetar, dar și eliminarea de facilități fiscale pentru câteva industrii importante, cum ar fi agricultura, alimentația sau construcțiile.

 „Asistăm la un fel de scamatorie bugetară”

 „Noi asistăm acum la un fel de scamatorie bugetară, guvernul ne scoate în evidență faptul că va renunța la aproape 200.000 de posturi bugetate, dar neocupate, deci care apar numai pe hârtie, că va tăia de la hârtia de xerox și de la pixuri, uitând de faptul că marea problemă e că în România cresc taxele și se elimină aceste facilități fiscale, iar efectele vor fi simple și directe. Va crește inflația”, spune analistul economic, Adrian Negrescu.

Toate creșterile de TVA, toate majorările de tarife și eliminarea facilităților vor genera creșteri în valuri de prețuri.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Inflația pe care o vedem în momentul de față la 10% s-ar putea să treacă de 12%-13% în toamnă, dacă toate aceste decizii de ordin fiscal ale guvernului vor fi puse în practică”.

Ce soluții ar trebui să aplice antreprenorii pentru a-și păstra afacerile?

O altă măsură pe care guvernul ar vrea s-o impună este creșterea TVA pentru restaurante de la 9 la 19%. Acest lucru i-ar putea face pe antreprenori să scumpească și mai mult nota de plata. În acest sen, românii ar putea renunța, în cele din urmă la ieșirile și evenimentele din cadrul restaurantelor.

De asemenea, antreprenorii ar putea recurge la metoda de afacere „la negru”, fără a mai plăti taxe statului, spune Adrian Negrescu.

Citește și: