• Pădurea virtuală ar putea fi în viitor soluția pentru cei care trăiesc în orașe.
  • Plimările prin pădurile virtuale pot avea același efect asupra stării noastre de bine.
  • Conceptul shinrin-yoku reduce tensiunea arterială și tratează depresia și anxietatea.

Cercetătorii de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții spun că în viitorul apropiat cinci miliarde de oameni vor trăi în oraşe, și vor avea mai puţin acces la beneficiile naturii. O soluţie salvatoare ar putea fi plimbările în pădurile virtuale.

Cei de la Universitatea de Științe ale Vieții au testat această ipoteză. Au dus un grup de 15 persoane într-o rezervație naturală de lângă Praga pentru sesiuni de baie de 30 de minute. Au folosit scanere cu laser pentru a dezvolta un geamăn virtual al aceleiași zone de pădure, îmbunătățit cu înregistrări audio. Cei care au vizitat pădurea reală, au petrecut 30 de minute și în pădurea virtuală. Chestionarele de evaluare a stărilor emoționale ale participanților, nu au relevat nicio diferență între cele două experiențe. Ei spun că erau conștienți că pădurea nu era reală, dar, experiența a fost amazing și i-a făcut să uite ușor că se aflau într-un experiment.

Un alt grup a investigat scăldatul virtual în pădure. Au dezvoltat un joc bazat pe metode reale de terapie ghidată în pădure în aer liber. Au făcut fotografii cu o cameră virtuală, au colectat diverse obiecte și au participat la un program simplu de fitness, conceput pentru a le oferi jucătorilor un sentiment de aventură.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Cele opt persoane care au participat la studiu, au constatat că depresia, furia și oboseala lor generală, au scăzut după ce au jucat jocul.

Realitatea virtuală ar putea fi un remediu

Conceptul japonez de baie în pădure, sau shinrin-yoku, este apreciat de psihologi pentru presupusele sale beneficii. Îmbunătățește sănătatea mintală și performanța cognitivă, reduce tensiunea arterială și poate chiar trata depresia și anxietatea. Cu toate acestea, pădurile pot fi greu accesibile într-o lume în care până la cinci miliarde de oameni ar putea trăi în mediul urban până în 2030. Deci da, realitatea virtuală ar putea fi un remediu.

Citește și: