• Marea Britanie devine prima ţară care aprobă un vaccin anti-COVID care vizează atât varianta originală, cât şi varianta Omicron a virusului.
  • Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor (MHRA) a aprobat aşa-numitul vaccin bivalent realizat de compania farmaceutică americană Moderna ca vaccin de rapel pentru adulţi, anunţă Reuters.
  • Decizia agenţiei s-a bazat pe datele studiilor clinice care au arătat că rapelul a declanşat „un răspuns imunitar puternic” atât împotriva Omicron (BA.1), cât şi împotriva virusului original 2020, a precizat agenţia.

Marea Britanie devine prima ţară care aprobă un vaccin anti-COVID care vizează atât varianta originală, cât şi varianta Omicron a virusului.

Autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor (MHRA) a aprobat aşa-numitul vaccin bivalent realizat de compania farmaceutică americană Moderna ca vaccin de rapel pentru adulţi, anunţă Reuters.

Decizia agenţiei s-a bazat pe datele studiilor clinice care au arătat că rapelul a declanşat un răspuns imunitar puternic” atât împotriva Omicron (BA.1), cât şi împotriva virusului original 2020, a precizat agenţia.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

MHRA a citat, de asemenea, o analiză în care s-a constatat că serul a generat un răspuns imunitar bun împotriva variantelor Omicron BA.4 şi BA.5, care domină acum.

Nu au fost identificate probleme serioase de siguranţă cu această nouă formulă, a adăugat agenţia.

Acum că aprobarea a fost obţinută, Comitetul Comun de Vaccinare şi Imunizare (JCVI) din Marea Britanie va oferi consultanţă cu privire la modul în care vaccinul ar trebui să fie implementat.

În timp ce vaccinurile COVID-19 existente continuă să ofere o bună protecţie împotriva spitalizării şi a deceselor, eficacitatea vaccinului a fost afectată pe măsură ce virusul a evoluat.

Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă ascuţită în arsenalul nostru pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat June Raine, şefa executivă a MHRA.

Oficialii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) se aşteaptă ca vaccinurile adaptate la varianta COVID să fie aprobate în Uniunea Europeană până în septembrie şi au semnalat că autoritatea de reglementare este deschisă la utilizarea vaccinurilor care vizează varianta mai veche BA.1 în această toamnă, având în vedere că cele care vizează în mod specific subvariantele mai noi sunt mai în urmă în dezvoltarea clinică.

În schimb, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite a declarat că va căuta să includă în mod specific noile variante BA.4 şi BA.5 ale Omicron în vaccinurile noi folosite pe plan intern.

În afară de Moderna, Pfizer Inc şi BioNTech au testat, de asemenea, versiuni ale vaccinului lor cu ARNm modificat pentru a combate variantele Omicron.

Între timp, Sanofi şi GSK lucrează la un vaccin pe bază de proteine care vizează subvarianta Beta, care a dominat pentru o perioadă de timp anul trecut.