- Până la 10 vehicule – suficiente pentru a echipa o escadrilă – ar putea fi puse la dispoziție, în speranța că ar putea determina și alți aliați să facă același lucru.
- Ucraina a solicitat de mult timp tancurile Leopard II produse în serie, de fabricație germană, folosite de mai mulți aliați europeni.
- O astfel de mișcare ar marca o intensificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina.
Marea Britanie ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei tancuri britanice pentru prima dată pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei, potrivit Sky News.
Discuțiile au loc „de câteva săptămâni” despre livrarea unui număr de tancuri de luptă principale Challenger 2 ale armatei britanice către forțele armate ucrainene, a declarat o sursă occidentală care are cunoștință despre aceste discuții. O astfel de mișcare ar marca o intensificare semnificativă a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea contribui la determinarea altor aliați din NATO, în special a Germaniei, să facă același lucru.
„I-ar încuraja și pe alții să ofere tancuri”, a declarat o sursă ucraineană. Guvernul lui Rishi Sunak nu a luat încă nicio decizie finală, dar dacă Marea Britanie ar semna o astfel de livrare, ar deveni prima națiune care ar răspunde solicitărilor liderilor ucraineni de a-și dota armata cu tancuri occidentale puternice.
O grupare condusă de SUA, formată din aproximativ 50 de națiuni – inclusiv Marea Britanie – care oferă sprijin militar Ucrainei, urmează să se reunească la următoarea ședință pe 20 ianuarie. Orice anunț privind o nouă asistență, cum ar fi tancurile, ar putea fi făcut pentru a coincide cu reuniunea Grupului de contact.
O sursă a sugerat că Marea Britanie ar putea oferi aproximativ 10 tancuri Challenger 2, suficient pentru a echipa o escadrilă. Sursa a declarat că acest lucru în sine nu ar fi un „schimbător de joc”, dar ar fi totuși extrem de semnificativ deoarece mișcarea ar sparge o barieră care i-a împiedicat până acum pe aliați să ofere tancuri occidentale Ucrainei de teamă să nu fie văzută ca fiind prea escaladată de Rusia.
Acest lucru ar putea, la rândul său, să determine alți aliați să facă același lucru, au declarat sursele. „Va fi un precedent bun pentru a le demonstra [celorlalți] – în primul rând Germaniei, cu Leopards-urile lor… și Abrams-urile din Statele Unite”, a declarat sursa ucraineană.
Germania este mai precaută
Ucraina a solicitat de mult timp tancurile Leopard II produse în serie, de fabricație germană, folosite de mai mulți aliați europeni, inclusiv Germania, Polonia, Finlanda, Olanda și Spania.
Varșovia și Helsinki au semnalat deja disponibilitatea de a furniza tancurile lor Leopard Kievului, dar acest lucru necesită aprobarea Berlinului deoarece Germania deține licența de export.
Olaf Scholz, cancelarul german, a adoptat o abordare mai prudentă în ceea ce privește dotarea Ucrainei cu arme decât alte țări, precum Marea Britanie și Statele Unite. Dar el a intensificat încet-încet asistența oferită de țara sa.