• Petrolierul transporta nafta rusească cumpărată sub plafonul de preț, în conformitate cu sancțiunile G7.
  • Datele privind transportul maritim sugerează că nava navighează sub pavilionul Insulelor Marshall.
  • Nava a lansat un apel de ajutor și a raportat daune, dar că până în prezent nu au fost raportați răniți.

Guvernul britanic a declarat că Marea Britanie și aliații săi „își rezervă dreptul de a răspunde în mod corespunzător” după ce un petrolier a fost lovit și incendiat în largul coastelor Yemenului. Rebelii Houthi din Yemen au afirmat că forțele lor navale au desfășurat o operațiune care a vizat ceea ce au descris ca fiind „petrolierul britanic Marlin Luanda” în Golful Aden. Datele privind transportul maritim sugerează că nava navighează sub pavilionul Insulelor Marshall, scrie The Guardian.

Aceștia au folosit „rachete navale adecvate, lovitura a fost directă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, într-o declarație. Armata americană a confirmat, de asemenea, atacul, postând o declarație pe X în care afirmă că „teroriștii Houthi susținuți de Iran au tras o rachetă balistică anti-navă din zonele controlate de Houthi în Yemen și au lovit petrolierul sub pavilionul Insulelor Marshall”.

Comunicatul adaugă că nava a lansat un apel de ajutor și a raportat daune, dar că până în prezent nu au fost raportați răniți, adăugând că „alte nave ale coaliției au răspuns și acordă asistență”. Grupul de mărfuri Trafigura a declarat că nava a fost operată în numele său.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Compania, care are birouri în Marea Britanie, a precizat că echipamentul de stingere a incendiilor de la bord este folosit pentru a controla flăcările și că siguranța echipajului este „prioritatea sa principală”.

Un purtător de cuvânt al Trafigura a declarat: „La începutul zilei de 26 ianuarie, Marlin Luanda, o navă-cisternă de produse petroliere operată în numele Trafigura, a fost lovită de o rachetă în timp ce tranzita Marea Roșie. Echipamentul de stingere a incendiilor de la bord este în curs de desfășurare pentru a suprima și controla incendiul provocat într-un rezervor de marfă de pe partea de tribord. Siguranța echipajului este principala noastră prioritate. Rămânem în contact cu nava și monitorizăm cu atenție situația. Navele militare din regiune sunt în curs de desfășurare pentru a oferi asistență.”

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat „Suntem conștienți de rapoartele conform cărora M/V Marlin Luanda, un petrolier sub pavilionul Insulelor Marshall, a suferit avarii în urma unui atac în Golful Aden. Rapoartele actuale sugerează că nu există victime, iar navele coaliției din apropiere se află la fața locului. Am spus clar că orice atac asupra transportului maritim comercial este complet inacceptabil și că Marea Britanie și aliații noștri își rezervă dreptul de a răspunde în mod corespunzător.”

Citește și