- Prim-miniștrii Marii Britanii și Japoniei urmează să semneze miercuri la Londra un acord de apărare.
- Acordul vine după ce Marea Britanie, Japonia și Italia au lansat programul Global Combat Air Program și un nou parteneriat digital între Marea Britanie și Japonia.
- Marți, Japonia și Italia au convenit să lanseze discuții bilaterale de securitate pentru a stimula cooperarea în domeniul apărării.
Prim-miniștrii Marii Britanii și Japoniei urmează să semneze miercuri la Londra un acord de apărare, marcând un alt semn al consolidării legăturilor militare dintre țările asiatice după invazia Rusiei în Ucraina. Premierul britanic, Rishi Sunak, și omologul său japonez, Fumio Kishida, urmează să semneze acordul care va permite Marii Britanii și Japoniei să desfășoare forțe în țările celeilalte, extinzând raza de acțiune a Marii Britanii în regiunea Indo-Pacific.
„Acest acord de acces reciproc este extrem de important pentru ambele noastre națiuni – consolidează angajamentul nostru față de Indo-Pacific și subliniază eforturile noastre comune de a consolida securitatea economică, de a accelera cooperarea noastră în domeniul apărării și de a stimula inovarea care creează locuri de muncă cu înaltă calificare”, a declarat Sunak.
În cadrul acordului, Marea Britanie va deveni prima țară europeană care va avea un acord de acces reciproc din 1902 încoace, Sunak afirmând că este important ca societățile democratice „să stea umăr la umăr în timp ce navigăm printre provocările globale fără precedent ale timpului nostru”.
Acordul vine, de asemenea, după ce Marea Britanie, Japonia și Italia au lansat programul Global Combat Air Program și un nou parteneriat digital între Marea Britanie și Japonia. Programul de luptă pentru dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generație până în 2035.
„În ultimele 12 luni, am scris următorul capitol al relațiilor dintre Regatul Unit și Japonia – accelerarea, construirea și aprofundarea legăturilor noastre”, a declarat Sunak. „Avem atât de multe lucruri în comun: o viziune comună asupra lumii, o înțelegere comună a amenințărilor și provocărilor cu care ne confruntăm și o ambiție comună de a ne folosi locul nostru în lume pentru binele global, asigurându-ne că țările noastre prosperă pentru generațiile viitoare.”
Marți, Japonia și Italia au convenit să lanseze discuții bilaterale de securitate pentru a stimula cooperarea în domeniul apărării, inclusiv prin angajarea unor oficiali de externe și de apărare din cele două țări și o întâlnire personală pe care Kishida și liderul italian Giorgia Meloni au avut-o la Roma. Înainte de a părăsi Japonia pentru călătoria sa în Europa și Statele Unite, Kishida a declarat că intenționează să exprime faptul că Japonia înțelege că riscurile de securitate la nivel global s-au schimbat de la invazia Rusiei în Ucraina.
„Economia globală se confruntă, de asemenea, cu posibilitatea unui risc de scădere”, a declarat Kishida în comentariile din această săptămână. „După ce voi confirma acest lucru cu ceilalți lideri, voi expune modul de gândire al Japoniei în calitate de președinție a G7 și voi reafirma cooperarea noastră pe viitor.”
În decembrie, Japonia a consacrat schimbări militare în trei documente de securitate, inclusiv o controversată capacitate de contraatac, care i-a permis să se debaraseze de numeroase limitări pe care și le-a impus după cel de-al Doilea Război Mondial.