- Premierul britanic Rishi Sunak şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la un acord privind statutul post-Brexit al Irlandei de Nord.
- ,,S-a ajuns la un acord” , a declarat un oficial guvernamental de la Londra, sub protecția anonimatului.
- Cele mai multe controale vamale pentru produsele care rămân în Marea Britanie vor dispărea, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu va fi ultima instanță de rezolvare a litigiilor comerciale.
Guvernul britanic și Comisia Europeană au ajuns luni, la Castelul Windsor, la un acord de principiu cu privire la Protocolul Irlanda – Irlanda de Nord din cadrul Brexit, au anunțat premierul Rishi Sunak și președinta executivului European, Ursula von der Leyen.
Advertisment
Acordul marchează un ,,nou capitol” în relația Regatului Unit cu UE și va asigura ,,echilibrul delicat” din Acordul din Vinerea Mare din 1998, care protejează ,,aspirațiile și identitatea” tuturor locuitorilor din Irlanda de Nord, a declarat premierul Rishi Sunak, într-o conferință de presă comună cu Ursula von der Leyen, potrivit Mirror.
Șeful Guvernului de la Londra a precizat că acordul ,,pune capăt incertitudinii” pentru oamenii din Irlanda de Nord și că înțelegerea asigură fluiditatea comerțului în cadrul întregii Marii Britanii, protejează locul Irlandei de Nord în cadrul uniunii și protejează suveranitatea nord-irlandezilor.
,,Am ajuns la un acord de principiu cu privire la cadrul de la Windsor pentru Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord. Sunt soluții de lungă durată care vor funcționa pentru toată lumea din Irlanda de Nord și vor proteja piața unică a UE” , a spus și Ursula von der Leyen.
Acordul își propune să stabilească detaliile unei noi înţelegeri asupra procedurilor comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.
Șefa executivului european a precizat că noul cadru Windsor va ,,a aduce beneficii oamenilor din Irlanda de Nord și pentru a sprijini toate comunitățile care sărbătoresc pacea în Irlanda” . Ea a insistat că acest lucru semnalează o relație mai puternică între UE și Regatul Unit, cele două ,,stând umăr la umăr, acum și în viitor” .
La sosirea sa la Londra, von der Leyen s-a arătat dornică să deschidă un nou capitol în relaţiile diplomatice cu Regatul Unit.
În timp ce Rishi Sunak a precizat că o prevedere din acord – ,,frâna Stormont” – reprezintă un mecanism care îi va asigura pe locuitorii din Irlanda de Nord că sunt ,,stăpâni pe propriul destin” , Ursula von der Leyen a spus că Curtea de Justiție a UE va avea ultimul cuvânt în ceea ce privește chestiunile legate de piața unică.
Ea a adăugat că noul cadru a ,,lucrat din greu” pentru a adăuga noua “frână Stormont” – deși aceasta rămâne un mecanism de urgență care, sperăm, nu va trebui să fie folosit.
Partenerii noștri