• O aplicație poate detecta ucigașii invizibili, poate reduce considerabil utilizarea insecticidelor și poate salva fermierii de la pierderi catastrofale.
  • Amman, Iordania – Zeid Sinokrot era un inginer șomer în 2012 când a decis să se alăture afacerii de familie, cultivând curmale într-o fermă.
  • Dar palmierii de curmale ai tatălui său au început să moară unul câte unul, mistuiți din interior de insecte care erau imposibil de văzut până când copacii au început să se prăbușească. Patru ani mai târziu, tatăl său a vândut ferma.

Inteligența artificială (A.I) este un subiect de interes general, în special în contextul actual al apariției controversatului program ChatGPT, despre care se crede că ar putea influența în mod negativ calitatea educației în lume. În afara domeniilor evidente, totuși, influențele A.I. pot fi remarcate și în zone mai surprinzătoare, cum ar fi agricultura. 

Un exemplu bun în acest sens îl reprezintă povestea lui Zeid Sinokrot, inginerul devenit agricultor în 2012, a cărui experiență a fost prezentată de către publicația Al Jazeera.

După spusele lui, agricultorul a renunțat la slujba sa de inginer și s-a alăturat afacerii familiei sale, creșterea de curmale pe o fermă deținută de tatăl său în apropiere de orașul Jericho. Dar palmierii tatălui său au început să moară unul câte unul, mistuiți din interior de insecte care nu puteau fi văzute până când copacii nu au început să se prăbușească. Patru ani mai târziu, tatăl său a vândut ferma.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Dușmani mici și necunoscuți

„Am știut că vreau să găsesc o soluție la această problemă”, a declarat Sinokrot pentru Al Jazeera. „Copacii cădeau, iar fermierii se temeau” .

Ferma familiei Sinokrot a fost atacată de gărgărița roșie a palmierului, o mică insectă originară din Asia de Sud care atacă peste 40 de tipuri de palmieri și provoacă anual pierderi de peste 1 miliard de dolari în Orientul Mijlociu, Africa și America de Nord. Dăunătorii își petrec 80% din viață în interiorul copacilor și sunt aproape invizibili până când este prea târziu, lăsându-i pe fermieri cu puține mijloace de apărare, în afară de îmbibarea câmpurilor cu pesticide ca măsură preventivă.

Dar agricultura inteligentă care utilizează inteligența artificială pentru detectarea dăunătorilor îi ajută pe fermieri și pe guvernul iordanian să lupte fără substanțe chimice, iar Sinokrot este în fruntea acestui demers.

Aducerea AI la fermă

Compania sa nou înființată, Palmear, folosește inteligența artificială acustică pentru a descifra zgomotele mici din copaci și pentru a găsi semnele timpurii de infestare. În noiembrie, Ministerul iordanian al Agriculturii a început să colaboreze cu Palmear pentru a monitoriza, preveni și trata infestările cu gărgărițe. Ministerul are acum un tablou de bord care arată toți copacii care au fost examinați cu ajutorul AI și se pregătește să acopere întreaga țară folosind o combinație de date de la fermieri și angajați ai ministerului.

FOTO – Aljazeera

Sinokrot estimează că 16% dintre palmierii de curmale din țară sunt în prezent monitorizați prin intermediul Palmear, fie de către fermierii privați, fie de către minister. Fermierii care folosesc Palmear își scanează adesea copacii la fiecare 45 de zile, iar informațiile sunt împărtășite automat cu ministerul pentru a urmări orice răspândire.

„Depistarea și tratamentul timpuriu sunt cele mai importante lucruri pentru noi” , a declarat pentru Al Jazeera Imad Al-Awad, director al departamentului de protecție a plantelor și fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii.

„Beneficiem foarte mult de această inteligență artificială pentru a ști dacă există un punct fierbinte. Putem avertiza oamenii în acest sens și putem proteja industria curmalelor” .

Ingenioasa idee a lui Zeid Sinokrot vine într-un context în care beneficiile inteligenței artificale în agricultură devin din ce în ce mai evidente în întreaga lume.