• După ce au fost refrigerate, ouăle crude încă în coaja lor nespartă pot rezista între trei și cinci săptămâni.
  • Puteți verifica, de asemenea, prospețimea unui ou testându-i flotabilitatea.
  • După ce ați cumpărat ouăle de la magazin, duceți-le acasă și puneți-le în frigider cât mai repede posibil.

Ouăle sunt considerate un superaliment pe bună dreptate. Deși sunt mici și savuroase, ouăle au o mare calitate nutritivă, bogată în macro și microelemente esențiale, inclusiv proteine, acizi grași omega-3, vitamina D, vitamina B12 și multe altele. De fapt, americanii sunt atât de încântați de ouă încât au consumat o medie de 277 de ouă pe persoană în 2022 – și se așteaptă ca acest număr să urce ușor peste 288 de ouă pe cap de locuitor până în 2023, conform datelor de la Statista.

Recentele penurii rezultate din ultimele focare de gripă aviară, împreună cu inflația și creșterea costurilor alimentelor în multe categorii de produse alimentare au făcut din acest aliment fragil o marfă mai prețioasă. Așadar, atunci când găsiți un carton de ouă proaspete în timp ce faceți cumpărături, veți dori cu siguranță să obțineți ce e mai bun din investiția dumneavoastră. Acest lucru înseamnă să nu lăsați ouăle să se irosească înainte de a fi gata să le mâncați și să vă bucurați de ele.

Cât timp rămân proaspete și cum vă puteți da seama dacă ouăle s-au învechit sau nu?

Potrivit USDA, ouăle au un termen de valabilitate destul de lung. După ce au fost refrigerate, ouăle crude încă în coaja lor nespartă pot rezista între trei și cinci săptămâni. Cu toate acestea, perioada de prospețime a acestora începe cu adevărat înainte de a fi distribuite în magazinele alimentare.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
FRUMUSEȚEA CREATĂ DE A.I., PREMIATĂ
DUA LIPA ȘI-A VIZUALIZAT VIITORUL

Fiecare cutie de carton vândută de marile și micile magazine alimentare ar trebui să includă următoarele trei mențiuni: data limită de ambalare, data limită de consum și data de vânzare sau de expirare (EXP). Data limită de ambalare denotă ziua în care ouăle au fost ambalate inițial în cutie. De obicei, acesta este un număr din trei cifre care se încadrează între 001-365, fiecare trilogie de cifre corespunzând unei zile din an. De exemplu, 001″ reprezintă 1 ianuarie, iar 356″ reprezintă 31 decembrie. Așadar, dacă ouăle au fost ambalate pe 17 februarie, data limită de ambalare de pe cutie ar fi 048″.

Data limită de consum vă spune cât timp se așteaptă ca ouăle să își mențină statutul de calitate de categoria A, adică aproximativ 28-35 de zile după ce sunt ambalate. Readers Digest notează că, potrivit USDA, consumul de ouă după data limită de consum poate fi uneori încă sigur, dar trebuie să fiți avertizat că acest lucru poate avea un impact și asupra calității gustului lor. Data EXP notează ultima zi în care se preconizează că ouăle vor fi încă bune.

Deși aceste cifre sunt un indicator util al prospețimii, este important să rețineți că acestea sunt doar indicatori. După cum notează USDA, Inspecția, pentru salubritate, este obligatorie, dar clasificarea, pentru calitate, este voluntară”. În plus, Institutul de Agricultură și Resurse Naturale al Universității din Nebraska-Lincoln explică faptul că utilizarea unei date de valabilitate sau de expirare (EXP) nu este obligatorie la nivel federal, dar poate fi obligatorie la nivel de stat, așa cum este definită de legile privind ouăle din statul în care sunt comercializate. Unele legi de stat privind ouăle nu permit utilizarea unei date de vânzare până la data de expirare””.

Această lipsă de supraveghere federală sugerează că păstrarea ouălor proaspete dincolo de termenul de expirare prevăzut este un fel de noroc al sorții. Dar nu trebuie să aruncați zarurile și să riscați să vă îmbolnăviți consumând alimente stricate pentru a determina dacă ouăle sunt încă bune sau nu. Folosind cele cinci simțuri și câteva trucuri utile, vă puteți asigura cu ușurință că sunt suficient de sigure pentru a fi consumate, prelungindu-le în același timp durata de valabilitate.

Cum știi dacă au trecut perioada lor de valabilitate?

Înainte de a adăuga o cutie de ouă în coșul de cumpărături, deschideți-o și verificați dacă nu are crăpături în coajă. Chiar dacă vedeți o fractură fină pe suprafața exterioară a ouălor, considerați că acel carton este insalubru și nu le luați acasă. Alte indicii vizuale care semnifică un lot prost de ouă crude, în coajă, includ o suprafață vâscoasă sau pulverulentă.

Puteți verifica, de asemenea, prospețimea unui ou testându-i flotabilitatea. Dacă după ce ați aruncat (cu grijă) oul crud, încă în coajă, într-un bol cu apă rece de la robinet, vedeți că plutește, sunt șanse mari să fie unul vechi. Deși acest lucru nu înseamnă că nu este neapărat periculos de mâncat, merită să cronometrezi mental această observație înainte de a-i testa mirosul.

Poate că cel mai simplu și mai clar semn pentru a afla dacă ouăle sunt încă bune sau s-au stricat este să le mirosiți rapid. Fie că sunt gătite sau crude, ouăle stricate au un miros distinct, înțepător, asemănător cu cel sulfuric – deci dacă ouăle miros ciudat și este cu mult peste data EXP, este timpul să le arunci.

Sfaturi pentru a vă păstra ouăle proaspete

Iată câteva recomandări pentru a ajuta la susținerea și menținerea prospețimii ouălor:

După ce ați cumpărat ouăle de la magazin, duceți-le acasă și puneți-le în frigider cât mai repede posibil. Nu le lăsați să stea afară timp de două ore sau mai mult la temperatura camerei. Evitați să puneți ouăle în ușa frigiderului. Acest lucru nu numai că le face sensibile la crăpături, dar această zonă tinde, de asemenea, să funcționeze la o temperatură ușor mai caldă în majoritatea modelelor de frigidere, ceea ce poate accelera degradarea lor, diminuându-le în același timp calitatea.

Păstrați ouăle în cutia în care au venit. Aceste recipiente sunt concepute pentru a minimiza pierderile de apă și pentru a atenua absorbția altor arome alimentare din frigider, ceea ce poate avea un impact negativ asupra calității gustative a ouălor. Pentru cele mai proaspete ouă, veți dori să le păstrați în cea mai rece parte a frigiderului, care tinde să fie spre partea din spate, lângă termostat.