• Bombardamentele rusești de sâmbătă au incendiat o mașină care circula prin orașul Herson.
  • Autoritățile au raportat că bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit alte 19 în regiunile ucrainene Herson și Donețk.
  • În același timp, trupele ucrainene și liniile de aprovizionare din orașul minier rămân vulnerabile la „încercările continue ale rușilor de a depăși apărătorii dinspre nord și sud”.

Forțele rusești au făcut progrese în punctul fierbinte de pe linia frontului de la Bahmut, o țintă cheie a campaniei de luni de zile a Moscovei în estul Ucrainei, care s-a soldat cu pierderi impresionante, dar asaltul lor va fi dificil de susținut fără alte pierderi dure, au declarat sâmbătă, într-o evaluare, oficiali militari britanici.

Ministerul britanic al Apărării a declarat, în ultima dintre actualizările sale regulate pe Twitter, că unitățile din Grupul Wagner, un grup paramilitar controlat de Kremlin, au capturat cea mai mare parte a estului Bahmut, un râu care trece prin centrul orașului marcând acum linia frontului.

Cu toate acestea, a adăugat actualizarea, va fi „extrem de dificil” pentru forțele Wagner să avanseze, deoarece Ucraina a distrus poduri cheie peste râu, în timp ce focurile de lunetiști ucraineni din clădirile fortificate aflate mai la vest au făcut din fâșia subțire de teren deschis din centru „o zonă de ucidere”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În același timp, trupele ucrainene și liniile de aprovizionare din orașul minier rămân vulnerabile la „încercările continue ale rușilor de a depăși apărătorii dinspre nord și sud”, în timp ce forțele rusești încearcă să se apropie de ei într-o mișcare de clește, a precizat ministerul.

Între timp, bloggeri militari ruși și alte conturi Telegram pro-Kremlin au afirmat vineri că forțele ruse au intrat într-o uzină de prelucrare a metalelor din nord-vestul Bakhmut. Un grup de reflecție cu sediul la Washington a făcut referire, de asemenea, la sfârșitul zilei de vineri, la imagini geolocalizate care arată că forțele rusești se află la 800 de metri de uzina AZOM, un complex puternic construit și fortificat.

Institutul pentru Studiul Războiului a apreciat că aparenta concentrare a Moscovei asupra capturării uzinei, în loc să opteze pentru o „încercuire mai largă a vestului Bahmut” prin încercarea de a cuceri satele din apropiere, este posibil să aducă un nou val de victime rusești.

În întreaga Ucraină, lucrările de reparații au continuat sâmbătă, în urma unui atac masiv cu rachete și drone rusești cu două zile mai devreme, care a ucis șase persoane și a lăsat sute de mii de oameni fără căldură sau electricitate.

Operatorul de stat al rețelei electrice ucrainene a declarat că problemele de alimentare cu energie electrică persistă în patru regiuni în urma barajului, în urma căruia 80 de rachete rusești și un număr mai mic de drone care au explodat au lovit clădiri rezidențiale și infrastructuri critice din întreaga țară.

Anterior, autoritățile au raportat că bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit alte 19 în regiunile ucrainene Herson și Donețk. În estul provinciei Donețk, unde se află Bahmut