• Primul grup de judecători a participat la sesiuni într-o locație secretă și vor urma și altele în lunile următoare.
  • Procurorul general Victoria Prentis a declarat că acest lucru va asigura că autorii atrocităților pot fi urmăriți penal – la o scară fără precedent – în timp ce conflictul continuă.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și soția sa Olena, care au vizitat Marea Britanie în această lună, au pledat pentru înființarea unui tribunal special pentru Ucraina.

Un grup de 90 de judecători ucraineni va urma un curs de formare, oferit de Marea Britanie, pentru a desfășura procese pentru crime de război împotriva soldaților ruși.

Primul grup de judecători a participat săptămâna trecută la sesiuni într-o locație secretă din regiune, iar alții vor urma în lunile următoare, ca parte a unei investiții de 2,5 milioane de lire sterline. În primul său interviu difuzat în calitate de procuror general, Victoria Prentis a declarat pentru Sky News că acest lucru va asigura că autorii de atrocități pot – la o scară fără precedent – să fie urmăriți penal în timp ce conflictul continuă.

Se așteaptă ca marea majoritate a proceselor pentru crime de război să fie desfășurate în țară de către judecători ucraineni. Până în prezent, 14 soldați ruși au fost condamnați, primul proces desfășurându-se în luna mai.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Dar un număr vast de dosare, de peste 43.000 de crime raportate, au fost deja înregistrate. Ei urmăresc penal crimele de război în timp real”, a declarat dna Prentis. Acesta este un conflict viu și foarte brutal. Ucraina se descurcă cu toate dificultățile pe care le știm că se întâmplă în țară în acest moment, cu lucruri precum puterea și organizarea instanțelor, pentru a judeca crimele de război.

Acest lucru este foarte important, în mod evident pentru că justiția este importantă, dar și pentru că sper că acei soldați și ofițeri ruși care urmăresc procesele ucrainene în acest moment își vor da seama că trebuie să acționeze în conformitate cu dreptul internațional. Acești 90 de judecători se vor întoarce după o pregătire foarte intensivă, capabili să conducă mai bine acele instanțe.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki și soția sa Olena, care au vizitat Marea Britanie în această lună, au pledat pentru înființarea unui tribunal special pentru Ucraina, pe care l-au comparat cu procesele de la Nürnberg, pentru liderii ruși.

Curtea Penală Internațională de la Haga a deschis deja o investigație privind războiul din Ucraina – dar soții Zelenski spun că un tribunal special, alături de acesta, ar putea urmări o gamă mai largă de infracțiuni.Acest lucru nu a fost susținut în mod explicit de guvernul britanic, dar dna Prentis a declarat că toate opțiunile sunt luate în considerare, în cadrul discuțiilor cu autoritățile ucrainene.