• Componența comitetului permanent și identitatea premierului contează mai puțin decât altădată.
  • Ruptura lui Xi cu precedentul de a guverna dincolo de un deceniu a fost pusă în mișcare atunci când a renunțat la limitele mandatului prezidențial în 2018.
  • Xi s-a îndepărtat de tradiția conducerii colective.

Xi Jinping, care este pe cale să obțină un al treilea mandat de cinci ani la conducerea Chinei, va prezida duminică cel mai dramatic moment al congresului de două decenii al Partidului Comunist și va dezvălui membrii Comitetului permanent de elită al Politburo.

Ruptura lui Xi cu precedentul de a guverna dincolo de un deceniu a fost pusă în mișcare atunci când a renunțat la limitele mandatului prezidențial în 2018. Faptul că a încălcat normele în calitate de cel mai puternic conducător al Chinei de la Mao Zedong încoace a făcut și mai greu de prezis cine i se va alătura în comitetul permanent.

Stăpânirea liderului în vârstă de 69 de ani asupra puterii pare să nu fie diminuată de o încetinire economică accentuată, de frustrarea legată de politica sa de zero-COVID și de înstrăinarea tot mai mare a Chinei de Occident, exacerbată de sprijinul său pentru rusul Vladimir Putin.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Noua conducere va fi dezvăluită atunci când Xi, despre care se așteaptă în mare măsură să fie reînnoit în funcția de vârf a Chinei, în calitate de secretar general al partidului, va intra într-o sală de jurnaliști în Marea Sală a Poporului din Beijing, urmat de ceilalți membri ai Comitetului permanent al Politburo (PSC) în ordinea descrescătoare a rangului.

Această aliniere – cine este înăuntru, cine nu este și cine este dezvăluit că îl va înlocui pe premierul Li Keqiang atunci când acesta se va retrage în martie – va da prilej observatorilor partidului să speculeze cu privire la cât de mult și-a consolidat Xi puterea prin numirea de loialiști.

În același timp, spun unii analiști și diplomați, componența comitetului permanent și identitatea premierului contează mai puțin decât altădată, deoarece Xi s-a îndepărtat de tradiția conducerii colective.

Noua componență a CPS ne va spune dacă lui Xi îi pasă doar de loialitatea personală sau dacă apreciază o anumită diversitate de opinii la vârf, a declarat Ben Hillman, directorul Centrului australian pentru China în lume de la Universitatea Națională Australiană.

Este posibil ca noul CPS să fie format în întregime din loialiști lui Xi, ceea ce va însemna consolidarea puterii lui Xi, dar va prezenta mari riscuri pentru China. Un grup de yes men la vârf va limita informațiile disponibile pentru luarea deciziilor.