- Proiecțiile arată pentru duminica viitoare o victorie RN, dar fără majoritate absolută.
- Emmanuel Macron cere o uniune a forțelor democratice pentru a face baraj extremei drepte.
- Se înregistrează un număr record de „triunghiulare”, cu trei candidați pentru turul doi.
La trei săptămâni de la alegerile europene care l-au împins pe Președintele Emmanuel Macron să dizolve Adunarea Națională, peste 49,3 milioane de francezi au fost chemați din nou la vot ieri pentru primul tur al alegerilor legislative.
Potrivit rezultatelor finale de la Ministerul de Interne, Reuniunea Națională și aliații se află pe primul loc cu 33,15% din voturi, urmat de Noul Front Popular. Alianța partidelor de stânga a obținut 27,99%. Partidul prezidențial Renașterea, și aliații săi MoDem și Horizons sunt creditați cu 20,76%, pe poziția a treia.
Ce perspective se arată pentru turul doi?
Prima consecință, potrivit primelor proiecții făcute de institutul de sondare Ifop, duminica viitoare, când are loc turul al doilea, nu ar ieși o majoritate absolută din urne.
Tot conform MI, participarea se ridică la 66,71%, în creștere cu 19,2 puncte față de 2022. În urmă cu doi ani, mai puțin de unul din doi francezi (47,5%) s-a prezentat la vot pentru primul tur al alegerilor legislative. Mai mult de doi francezi din trei în acest an, când un număr record de împuterniciri – 2,7 milioane – au fost înregistrate de Ministerul de Interne.
Care sunt proiecțiile în numărul de locuri din viitoarea Adunare Națională?
Majoritatea absolută este de 278 de deputați. Potrivit proiecției Ifop-Fiducial, RN ar obține între 240 și 270 de deputați în viitorul Hemiciclu față de 180 pana la 200 pentru Noul Front Popular. Tabăra prezidențială ar urma să fie limitată la între 60 și 90 de locuri.
Un fenomen excepțional, un număr record de triunghiulare – trei candidați calificați în turul doi – ar putea avea loc. Potrivit Ipsos, ar putea fi afectate între 285 și 315 circumscripții. O cifră care s-ar datora ratei foarte ridicate de participare în toată Franța. Pentru a se califica în turul doi, un candidat trebuie să obțină un număr de voturi echivalent cu 12,5% din cele înscrise.
De îndată ce rezultatele au fost publicate, staff-urile diferitelor partide s-au grăbit să dea instrucțiunile pentru turul doi. Jean – Luc Mélenchon a cerut candidaților Insoumis care au ajuns pe locul trei să se retragă acolo unde un candidat RN este în frunte.
Republicanii nu au dat instrucțiuni de vot pentru al doilea tur, în timp ce Édouard Philippe a considerat că „niciun vot” ar trebui „să meargă nici la candidații RN și nici la cei ai LFI”.
Premierul Gabriel Attal este calificat în turul doi, ca și Ministrul de Interne Gerald Darmanin sau fosta Prim-ministru Elisabeth Borne.
Imediat după anunțarea rezultatelor, seful statului a chemat la o uniune între forțele republicane pentru a face baraj extremei drepte. Candidaturile definitive pentru turul doi trebuie depuse până mâine seară, deci timpul de negociere este foarte scurt.