• Marine le Pen neagă implicarea sa personală.
  • Favorita la prezidențiale și alți lideri ai extremei drepte sunt acuzați de deturnarea de fonduri europene.
  • Asistenți europarlamentari plătiți de PE ar fi lucrat de fapt la Paris pentru partid.

Marine Le Pen, tatăl ei Jean-Marie Le Pen, partidul Rassemblement Nationale și conducerea partidului din anii 2010, suspectați de deturnare de fonduri europene, vor fi judecați în perioada 30 septembrie – 27 noiembrie de instanța penală din Paris.

Marine Le Pen și alte 26 de persoane, precum și Rassemblement Nationale ca persoană juridică sunt suspectați că au instituit între 2004 și 2016 un sistem de remunerare de către Uniunea Europeană pentru asistenții deputaților europeni care, de fapt, au lucrat pentru partid, la Paris.

Marine Le Pen, care a contestat întotdeauna orice infracțiune în acest caz, va fi judecată pentru delapidare de fonduri publice și complicitate. Tatăl său, co-fondator în 1972 al Frontului Național, va fi și el pe bancă alături de primarul orașului Perpignan și fost companion al Marinei Le Pen, Louis Aliot. Procesul va avea loc după alegerile europene, pentru care sondajele dau partidul de extremă dreapta câștigători, cu 10 procente peste cel al președintelui.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Instanța va decide pe 3 iulie, după expertiză, dacă Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 95 de ani, poate să-și pregătească apărarea și să participe la proces. Avocatul său a declarat în instanță ca „Domnul Le Pen nu se mai poate mișca și capacitățile sale sunt considerabil afectate”. Dacă experții consideră că Jean-Marie Le Pen nu se poate prezenta, el ar trebui să fie reprezentat de fiica sa, Marie-Caroline Le Pen.

Citește și