”Marius Tucă Show”, miercuri, 18 noiembrie. Invitații lui Marius Tucă au fost judecătoarea Gabriela Baltag și Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu.

Gabriela Baltag: „Încercările serviciilor de a veni în prim-plan nu sunt de azi, de ieri”

Sorina Matei: Ce părere aveți că serviciile s-au întors în cercetarea penală?

Gabriela Baltag: Nu s-au retras. Încercările serviciilor de a veni în prim-plan nu sunt de azi, de ieri. Ne-au adus foarte multe necazuri implicările serviciilor secrete.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Marius Tucă: Cum s-a întâmplat din nou? Există opoziție, totuși. Peste o lună se fac 31 de ani de la revoluție. Cum e posibil să fie posibil amestecul serviciilor secrete în justiție?

Baltag: Pentru că noi permitem și conduita CSM e o dovadă în acet sens. CSM nu a dat niciun aviz. Nici nu trebuia. Trebuia să reacționăm la acest proiect. Poate c-am fost critică și dacă ne uităm în analele Sighet…

M.Tucă: Nu trebuie să mergem până la Sighet, că e foarte clar. De ce crezi că partidele din Parlament nu au avut nicio reacție?

Sorina Matei: Le e frică. Niciun partid n-a vorbit, deși Parlamentul e suprem care dezbate și legiferează. Au fost câteva avize pozitive și negative. Au făcut ciocu mic și s-a adoptat tacit. Trăilă și Andronache… de la PNL s-a adoptat tacit, în condițiile în care tot pe vremea domnului Predoiu, tacite au fost și protocoalele. Important e aici că vorbim de siguranța mandatelor de siguranță naționaă. Mai ales că în această supraveghere au fost și magistrații României.

G.Baltag: Mai e Senatul, deci mai e o speranță.

Sorina Matei: Ce înseamnă un mandat de siguranță națională?

G.Baltag: Împreună cu o colegă de-a mea din Consiliu am generat o lucrare pentru că era imperios să știm ce înseamnă siguranța națională. Și acolo s-a vobit de mandate și au spus c-ar trebui generată o altă lucrare. Noi am înregistrat-o la începutul anului. Într-o echipă durabilă. A fost surprinzător pentru noi ca în februarie ca lucrarea anului să fie de neînțeles pentru multă lume. Am trecut 15 subpuncte ce ar trebui să se verifice. De la durată la cum sunt consemnate datele în încheiere.

Sorina Matei: de ce există acest lucru? A fost respinsă în CSM.

G.Baltag: Justiția nu vrea să-și facă curat, nu vrea să afle adevărul. Mi-am dat seama, că am văzut nu mai e entuziasm. Componența votutlui a fost prezentată în detaliu și am avut situații când am vrut să vedem dacă au exitat prelungiri respinse sau prelungiri de mandate (e important să vedem dacă au mai mult de doi ani).

Sorina Matei: Cât de intruziv e?

G.Baltag: Ești supravegheat pe toate părțile. Afectează cel mai mult drepturile.

„Mai bine golan decât securist”

Andrei Ursu: Tatăl meu a fost inginer de construcții, în 1977 a participat la o ședință cu Ceaușescu când a constatat o decizie criminală a lui Ceaușescu, el era o rara avis, era șef de proiect la blocul Patria că avea expertiza antiseismică, avea o responsabilitate față de miile de locatari. Nu a semnat proiectul și a scris la Europa Libera, a dus-o el personal la Paris și au citit-o în martie 1979. El îl acuza pe Ceaușescu de crimă. Nu era nici membru de partid, stăteam în Drumul Taberei, era un om cu un dosar foarte prost.
Din 1979 l-au urmărit, îl luaseră la ochi din 77, el voia să le spună locatarilor că nu erau lucrări antiseismice, am găsit note inform ale securității acum la CNSAS. A urmat a doua scrisoare la Europa Libera în 1981 și planul lui să se citeaacă un manifest la Marea Adunare Națională, era prieten cu scriitori.

Cazul tatălui meu nu a fost deloc unic, cercetând la CNSAS am descoperit ca era o metodă clasică a securității să transforme aceste cazuri, astfel ca Ceasușescu să nu pară că are disidenți politici. Mii de astfel de cazuri se regăsesc în arhivele de la CNSAS, celelalte mii de cazuri nu sunt cunoscute.

Ce m-a frapat e ce nu e în dosar, lipsesc 6 vol, din 7, 6 sunt falsificate, au scos filele originale, au bagat dosarul de la Miliție, ei pretind că microfilmele dosarelor de TO nu ar exista, toți securiștii care au dat declarații au spus că nu puteau fi distruse, ar putea fi in continuare la SRI.

Atunci nu ne-au permis să-l vedem, am fost de mai multe ori la sediul Miliției, eram și eu inginer în computere, i-am dus un palton ne-au zis ”lasă, băh, că se încălzește muncind”, i-am dus o carte, ne-au aruncat-o că ”citește Scânteia”

Pe 15 nov, după ce a fost torturat sistematic din prima zi, bătut de cei doi, nu putea merge, în ultima perioadă a fost adus cu pătura, nu mai putea nici vorbi, sunt mărturii: ruperea intestinului subțire și l-au lăsat așa să moară, toți martorii spun că nu acceptă să își toarne prietenii. Acum în sept unul din martori a spus că dacă ar fi spus, ar fi rămas în viață. Noi nu știam nimic din astea, am aflat că a murit la spitalul Jilava, l-au dus să moară acolo, cauza: declarată fiind stop cardiac. L-au dus cu peritonită generalizată. Ne-a anuntat pe 19 nov un milițian de la circa din cartier, ne-am dus la morga, avea semne de viloență pe față, cicatrici pe corp, era autopsiat, vechimea echimozelor erau din 15 nov.