• Marocul este fruntaș când vine vorba de a ajuta guvernul lui Zelenski cu tancuri.
  • Unele dintre tancurile pe care le-a donat Ucrainei au ajuns deja pe câmpul de luptă.
  • Potrivit Menadefense, aproximativ douăzeci de tancuri au fost deja trimise pe câmpul de luptă la mijlocul lunii ianuarie.

De zile întregi vorbim despre partenerii europeni care, în urma undelor verzi de la Berlin, trimit tancuri în Ucraina pentru a sprijini apărarea acesteia împotriva invaziei rusești. Acum rămâne de văzut câte și când vor fi trimise. Dar există țări care au făcut deja cu câteva luni în urmă ceea ce Europa se confruntă acum.

Marocul este fruntaș când vine vorba de a ajuta guvernul lui Zelenski cu tancuri. Atât de mult încât unele dintre tancurile pe care le-a donat Ucrainei au ajuns deja pe câmpul de luptă. Așa cum Spania a trimis în ultimul an ajutoare militare Kievului (de la lansatoare Hawk și Aspide la vehicule ușoare și muniție), Marocul a optat pentru tancuri.

Războiul din Ucraina: Presiunea SUA asupra Marocului

„Decizia Marocului de a livra arme Ucrainei a fost luată, aproape sub constrângere, la summitul Rammstein din 26 aprilie 2022, organizat de Statele Unite”, potrivit Menadefense, un portal specializat în informații de apărare privind Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Trebuie amintit că Marocul s-a abținut de la votul de condamnare a Rusiei la ONU în 2022.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Decizia Marocului de a livra arme Ucrainei a fost luată în aprilie, aproape sub constrângere”.

La reuniunea de la Rammstein, Tunisia și Maroc au fost singurele două țări nord-africane prezente. În acel moment, Tunisia a trimis două avioane cargo pe aeroportul Rzeszow din Polonia, care centralizează ajutorul logistic pentru Ucraina.

La acea vreme, armata marocană avea aproape 300 de tancuri din stocul armatei belaruse, achiziționate la mâna a doua în două loturi, în 1999 și 2000. Printre acestea se numără 148 de tancuri T-72, 136 din modelul T-72B și 12 din T-72BK. La summitul din aprilie, Marocul a „decis” să trimită mai multe tancuri din modelul T-72B la Kiev. Numărul exact nu este cunoscut, dar este vorba de mai mult de 20. Tancurile au plecat mai întâi spre Republica Cehă. Acestea sunt în curs de modernizare în atelierele companiei Excalibur Army din Sternberk.

Aproximativ douăzeci de tancuri T-72 marocane au fost trimise pe câmpul de luptă din Ucraina la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit Menadefense, aproximativ douăzeci de tancuri au fost deja trimise pe câmpul de luptă la mijlocul lunii ianuarie. Tancurile marocane, care sunt în curs de revizie, au fost expuse în timpul unei vizite a prim-ministrului ceh Petr Fiala la atelierele Excalibur Army pe 9 ianuarie. Compania modernizează până la 120 de tancuri T-72, dintre care unele au sosit din Maroc.

Dacă cele 120 de tancuri au fost inițial marocane, atunci Marocul, alături de SUA și Olanda, va fi devenit al doilea mare furnizor de tancuri pentru Ucraina de la începutul războiului, potrivit Infodefence. Și dacă nu toate provin din Maroc, acesta este, în orice caz, prima țară africană care oferă o astfel de asistență Ucrainei.

Cine plătește? SUA și Țările de Jos

Cu toate acestea, potrivit presei spaniole, lucrările efectuate la Sternberk sunt plătite din fonduri americane și olandeze, a căror proveniență nu a fost pe deplin clarificată. Excalibur Army a precizat doar că costul lucrărilor depășește 90 de milioane de euro.

Costul modernizării acestor 120 de tancuri T-72 depășește 90 de milioane de euro. Compania cehă plănuiește să livreze 90 de tancuri, plus încă 30 ca parte opțională, în acest an. Potrivit companiei cehe, modernizarea fiecărui tanc durează 66 de zile lucrătoare. Aceasta înseamnă că la fiecare patru zile există un tanc gata să fie trimis în Ucraina. Același tanc – T-72, dar modelul A – a fost livrat Kievului de Macedonia, care a trimis opt exemplare vara trecută.