• Trei membri ai forțelor de ordine de la Capitoliu au făcut declarații pentru CNN.
  • Ei au descris scenele de brutalitate la care au fost martori.
  • „Au fost loviți cu obiecte metalice. Stâlpi metalici. Îmi amintesc că am văzut furci. Sunt pulverizați, doborâți”.

În timp ce ofițerul de poliție, Michael Fanone, zăcea la pământ în clădirea Capitoliului din SUA, uimit și rănit, a simțit cum un grup de protestatari îl dezbracă de echipamentul său. I-a fost luată muniția de rezervă, i-au smuls stația de comunicare radio de la piept și chiar i-au furat insigna.

Apoi, Fanone, care tocmai fusese lovit de mai multe ori în ceafă, a auzit ceva îngrozitor, care l-a făcut să intre în modul de supraviețuire.

„Niște băieți mi-au luat arma și strigau: Omoară-l cu propria armă”, a spus Fanone, care este polițist de aproape două decenii.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Fanone, unul dintre cei trei ofițeri care a vorbit cu CNN, a descris experiența sa luptând cu o mulțime de susținători ai președintelui Donald Trump care au invadat Capitoliul într-o insurecție nemaiauzită în istoria americană modernă.

Fanone, un detectiv narcotic care lucrează în haine simple, a auzit agitația de la Capitoliu și și-a luat uniforma de poliție încă nouă, care stătuse agățată în dulap și a pus-o pentru prima dată, a spus el. A alergat la clădire împreună cu un coleg de-al său și a ajutat ofițerii care au fost împinși de protestatari.

Dar Fanone, care a spus că ar prefera să fie împușcat, decât să fie tras într-o mulțime unde nu avea control. S-a trezit brusc în cel mai mare coșmar al său, ca ofițer.

Pentru câteva momente, Fanone a gândit să-și folosească arma, dar a știut că va fi în curând copleșit din nou, cu excepția faptului că de data aceasta probabil că vor folosi arma lui împotriva lui și vor avea toate motivele pentru a-i pune capăt vieții.

„Așadar, cealaltă opțiune la care m-am gândit a fost să încerc să fac apel la umanitatea cuiva. Și îmi amintesc că am strigat că am copii. Și mi s-a părut că funcționează”, a spus tatăl în vârstă de 40 de ani.

A scăpat cu viață pentru că un grup din cadrul protestatarilor l-a încercuit pe Fanone și l-a protejat până când au sosit colegii lui.

Ofițerul Christina Laury, membru al unității de recuperare a armelor din cadrul Departamentului de Poliție Metropolitană, a ajuns la Capitol în jurul orei 12:30 și a văzut grupurile revoltate câștigând teren.

Laury, care păzea linia pentru a se asigura că nu există goluri prin care să se poată strecura cineva, a fost lovită cu un tip de spray de piper mult mai puternic, care ar trebui folosit doar pe urși, a spus ea.

„Indivizii împingeau ofițerii, loveau ofițerii. Ne stropeau cu ceea ce noi numeam, în esență, buzdugan de urs, pentru că îl folosiți pe urși”, a spus ea.

„Din păcate, te oprește pentru o vreme. Este mult mai rău decât spray-ul cu piper”, a adăugat Laury. „Îți închide ochii. … Trebuie să te pulverizezi și să te speli cu apă. Și în acele momente este înfricoșător pentru că nu poți vedea nimic și ai oameni care luptă să treacă.”

A avut norocul să nu fie lovită cu nimic, dar i-a văzut pe alții bătuți cu obiecte.

„Au fost loviți cu obiecte metalice. Stâlpi metalici. Îmi amintesc că am văzut furci. Sunt pulverizați, doborâți”, a spus Laury, care a adăugat că întăririle se roteau în continuare pentru ca alții să se poată odihni în timpul luptei de câteva ore.

Ofițerul Daniel Hodges a fost unul dintre acei ofițeri care au încercat să lupte împotriva revoltelor, dar a fost rănit.

Hodges a ajuns în atenția publicului, după ce au circulat imagini cu el, fiind zdrobit de o ușă. Ofițerul în vârstă de 32 de ani poate fi văzut în clip, cu sânge care îi picura printre dinți, în timp ce gâfâia în continuu pentru a avea suficient aer, astfel încât să poată țipa „Ajutor”.

Hodges s-a alăturat forțelor de la Capitoliu pentru a oferi sprijin, la fel ca mulți alții și, în scurt timp, s-a trezit atacat de o mulțime furioasă care, a spus el, credea că sunt patrioți.

„Era un tip care mi-a smuls masca, apoi a reușit să-mi smulgă bastonul și să mă bată cu el”, a spus Hodges, care a rămas blocat în ușă și a adăugat că brațul lui era îndoit înainte de a smulge arma.

„Acești oameni erau cu adevărat credincioși cauzei lor, dar în cel mai rău mod.”

Hodges a fost în cele din urmă salvat de alți ofițeri care i-au venit în ajutor.

„Știi, lucrurile arătau rău”, a spus Hodges, care a scăpat în mod miraculos fără răni majore.

„Strigam din toate puterile și un ofițer din spatele meu a reușit să mă scoată de acolo și să mă ducă în spate, astfel încât am putut să mă extrag.”

Oficialii federali au declarat că detaliile violenței care vor apărea vor fi deranjante.
„Oamenii vor fi șocați de o parte din contactul uriaș care a avut loc în Capitoliu”, a declarat marți procurorul american în funcție, Michael Sherwin, referindu-se la atacurile asupra ofițerilor de poliție.