• Au trecut cinci ani de la tragedia de la Colectiv
  • Supraviețuitorii ne-au povestit traumele lor
  • După cinci ani nu există un vinovat pentru moartea a 65 de tineri

Au trecut cinci ani de la Colectiv, momentul care credeam că ne va schimba ca țară și ca mentalitate. Am văzut cu toții cum corupția a luat forma unui incendiu fatal. 65 de tineri au murit în clubul fără ieșiri de urgență. Cei care au scăpat cu viață ne-au arătat rănile lor fizice și emoționale și au povestit prin ce au trecut.

Adina Apostol, supraviețuitoare: „Imaginea care-mi vine în cap când aud Colectiv sau legat de starea respectivă a fost flacăra foarte puternică pe care am văzut-o în momentul în care am ajuns la ieșirea spre container. M-am intors și m-am uitat spre club. Era o flacără imensă, ca în filmele de groază. Știam că o să mor. Asta am simțit, că o să mor.”

Bogdan Moleșag, supraviețuitor: „Regretam că mor atât de tânăr. Regretam că nu am avut timpsă-mi intemeiez o familie, să am copii. Și regretam că familia mea ca trebui să treacă prin pierderea mea.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Alexandru Teodorescu, supraviețuitor: „Foarte multă lume avea nevoie de ajutor. Măcar suport moral, pentru că noi când am ieșit afară, unul dintre prietenii noștri era destul de ars și ne-aintrebat dacă e ok și cât de ok e. Era negru din cap până în picioare. În momentul ăla i-am zis: O să fie bine.”

Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv: „Îmi reproșez absolut tot. Că nu am știut să fac ca lucrul asta să nu se întâmple. Asta spun și am gândit de prima dată. Ce ar fi trebuit să fac eu ca acea seară să nu se întâmple, nu știu să vă spun cum ar fi trebuit să fac asta pentru cĂ e doar o expresie a regretului meu. ”

În mai multe orașe din țară, românii au aprins lumânări în memoria victimelor. Pentru supraviețuitori, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care li se acordă tratament medical gratuit, pe toată durata vieţii. Nimic, însă, nu-i mai poate consola pe părinții care și-au pierdut copiii în incendiu.

La scurt timp după tragedie, zeci de mii de români au protestat, în speranța că vor schimba clasa politică și sistemul medical. Spitalele încă au probleme nosocomiale, dar au primit câteva dotări: cinci paturi pentru marii arși au fost inaugurate la Timișoara, alte cinci la București. Mulți dintre politicienii de atunci iau decizii importante și astăzi. În lipsa unei sentinţe finale a instanței, Popescu Piedone, primarul Sectorului 4 de atunci, a fost reales primar al Sectorului 5.

Adina Apostol, supraviețuitoare: „Cât despre Popescu Piedone ce pot să zic, omul ăsta nu are scrupule, el cu guriţa lui a spus că se retrăgea de tot din viaţa politică atunci. Da, oamenii l-au ales, ştii de ce, pentru că este cel mai sărac sector. Şi atunci au fost uşor de manipulat şi au votat cu impresia: ăsta a furat, dar a şi făcut, cum e la noi.”

Colectiv a inspirat și producția documentarului cu același nume, propunerea României pentru Premiile Oscar 2021.