• Matteo Salvini pregătește o lege pentru armata obligatorie timp de 6 luni.
  • Salvini vrea să pregătească tinerii să contribuie la misiunile de protecție civilă.
  • Germania pregătește 3 scenarii pentru reintroducerea armatei obligatorii.
  • Boris Pistorius are nevoie de 21.000 de militari pentru armata Germaniei.
  • Din 2026, Danemarca introduce armata obligatorie și pentru fete.

Mateo Salvini, vicepremierul italian, anunță că partidul sau, Liga, pregătește un proiect de lege pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Proiectul Liga prevede șase luni de serviciu militar, atât pentru băieți, cât și pentru fete, începând de la 18 ani. Italia a eliminat serviciul militar obligatoriu acum 20 de ani. Salvini promite că proiectul său nu îi va duce pe tineri departe de casă, vor fi recrutați în regiunile din care provin. Vor învăța să contribuie la acțiunile de protecție civilă, la misiunile de căutare și salvare sau la stingerea incendiilor de pădure. Serviciul militar va fi o formă de educație civică a tinerilor, spune Salvini. Numai că ministrul părării de la Roma, Guido Crosetto, nu este de acord cu proiectul lui Salvini, chiar dacă partidele lor sunt în coaliție de guvernare, el susține că armata are nevoie de profesioniști.

Ultima țară care a anunțat că ia în calcul armata obligatorie este Germania

Ultima țară care a anunțat că ia în calcul armata obligatorie este Germania. Ministrul Apărării, Boris Pistorius are 3 scenarii: primul, serviciu militar obligatoriu pentru toți tinerii care au împlinit 18 ani, al doilea, forme de înregistrare și testare pentru toți băieții care împlinesc 18 ani, pentru a stabili care are calitățile necesare ca să facă armata, în aceasta versiune fetele putând sa aleagă dacă vor sau nu sa facă armata, iar în a treia variantă, la absolvire, toți tinerii de peste 18 ani vor primi un formular în care își vor exprima opțiunea de a face sau nu armata.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Cel mai probabil, luna aceasta vom vedea care va fi modelul german. Danemarca a anunțat și ea anul acesta că, din 2026 și fetele vor face armata, ei au un sistem pe baza de loterie, fac armata între 5 și 10% din tineri, pe baza de tragere la sorți. Același sistem de tragere la sorți este aplicat, din 2016, și în Norvegia. În Austria, toți bărbații între 8 și 35 de ani fac obligatoriu șase luni de armată. Dacă nu vor, din considerente de conștiința, fac 9 luni de serviciu pentru comunitate. Și ca să ne apropiem de țările în care agresiunea rusă se simte mai puternic, pentru că aceasta este motivația acestor schimbări, în Letonia toți bărbații între 18 și 27 de ani pot fi recrutați timp de 11 luni, femeile fac armata pe bază de voluntariat. Și noi avem nevoie de cel puțin 20.000 de oameni în armată. Președintele Iohannis promite că nu poate fi vorba despre reintroducerea armatei obligatorii.

Citește și