• Medicii de familie din România susțin că ei „nu sunt furnizori de astfel de produse”.
  • În schimb, recent, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a spus că medicii de familie vor fi implicaţi în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.
  • Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni.

Mai multe patronate ale medicilor de familie din ţară au transmis un apel către Ministerul Sănătăţii prin care aduc la cunoştinţă faptul că nu au fost chestionaţi în ceea ce priveşte activitatea de distribuţie a pastilelor de iod, iar această atribuţie le-ar bloca activitatea medicală.

Patronatele medicilor de familie din judeţele TImiş, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Galaţi, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor şi Sibiu au transmis un apel către Ministerul Sănătăţii, spunând că solicită să se ia act de poziţia medicilor specialişti de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanţilor medicilor de familie.

Orice atribuţie administrativă aşa cum este şi cea recent anunţată, aduce medicii specialişti de medicină de familie în situaţia de a-şi vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienţilor înscrişi pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privaţi de servicii medicale de asistenţă medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele judeţene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis MS.

Recent, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat că medicii de familie vor fi implicaţi în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

La fel ca şi decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunţ ne determină să facem un apel de urgenţă pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăţi şi chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară. Aşa cum am arătat atunci când am solicitat decidenţilor să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină, procedura de acordare a tichetelor, prin documentaţia care se impune a fi întocmită încarcă şi mai mult atribuţiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiţii medicii de familie nu-şi pot exercita profesia, fiind blocaţi de birocraţia instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. Menţionăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienţilor vaccinaţi, care să fie chemaţi să se întoarcă în cabinet, să fie programaţi pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operaţiuni consumă din timpul acordat pacienţilor şi afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiţii medicii de familie fiind nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinete”, spun medicii.

În ceea ce proveşte distribuţia pastilelor de iodură de potasiu de către medicii de familie, aceştia spun că ei „nu sunt furnizori de astfel de produse”.

În România există un număr de aproximativ 10.000 medici specialişti de medicină de familie, furnizori de servicii de asistenţă medicală primară în contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate, pe listele cărora sunt înscrişi aproximativ 16.000.000 pacienţi. Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni, iar la un număr mediu de 2.200 pacienţi înscrişi pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 pacienţi.

La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic şi un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultaţii zilnic de minim 5 ore la cabinet şi 2 ore consultaţii la domiciliu, în medie 35-40 consultaţii/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătăţii reprezintă un minim efort din partea medicilor de familie”, avertizează patronatele de medicină de familie semnatare.

Potrivit acestora, serviciile farmaceutice, aşa cum este şi distribuirea medicamentelor, aparţin exclusiv profesiei de farmacist.

Facem apel pe această cale la decidenţii din sănătate pentru a respecta dreptul cetăţenilor la asistenţa medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie”, se mai arată în apelul transmit către Ministerul Sănătăţii.