Medicii de la ATI, gata să demisioneze. Ce va înseamnă o plecare masivă a oamenilor din prima linie: “Suntem tot timpul batjocoriţi, înjuraţi”

Mărul discordiei în coaliţie: sporurile din sistemul sanitar. În timp ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, acuză că veniturile personalului medical sunt prea mari, ministrul Sănătăţii neagă acest lucru.

La mijloc sunt oamenii din prima linie. Medicii din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă ameninţă că vor demisiona în bloc dacă vor avea salarii mai mici. Unii chiar se întorseseră în țară, mulțumiți de câștigurile decente.

Spre exemplu, Maria Coană. Este specialist ATI și a lucrat 4 ani în Irlanda. S-a întors în România de un an şi lucrează la Spitalul Rovinari. Salariul, de aproximativ 3000 euro, i s-a părut decent.

“Salariul pe care o să-l primesc, de bază, o să fie cumva, la jumătate, dacă sporurile de risc pentru ATI se reduc atât de mult. Şi, pot să spun că, clar trebuie să-mi reevaluez situaţia – dacă mai accept să lucrez pe mai puţin sau nu. Bănuiesc că o să plec, din nou”, a declarat Maria Coană, medic specialist ATI.

O demisie în bloc a medicilor din secţiile de terapie intensivă ar însemna spitale blocate, spune medicul Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica. În România, un medic ATI se ocupă de 4 pacienţi, deşi standardul este de 2.

“La ultimul examen de rezidenţiat, chiar au rămas locuri neocupate din această specialitate, pentru prima data în istorie.(…) Riscul de malpraxis, care este insuficient legiferat în România, este destul d emare, şi atunci aleg specialităţi în care acest risc este mai mic”, a declarat preşedintele Sindicatului Promedica.

Dacă în anii trecuţi era una dintre cele mai căutate specializări, medicii fug acum de Terapia Intensivă.

Ramona Stroe este detaşată, de 9 luni, de la Spitalul Elias din Bucureşti, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Sunt zile în care stă 30 de ore la muncă.

“Suntem tot timpul batjocoriţi, înjuraţi.(…) Cel puţin eu, am ajuns la epuizare, sincer vă spun. M-a afectat foarte mult şi fizic şi psihic ceea ce se întâmplă aici”, spune medicul.