• Amenințările” Ucrainei de a-și relua programul nuclear au fost în mare parte motivul pentru operațiunea militară specială” a Moscovei, a declarat luni fostul președinte rus.
  • El a mai spus că liderii ucraineni au spus că ar fi fericiți să o folosească (armele nucleare) împotriva Rusiei.
  • Ulterior, Medvedev a declarat că ucrainenii au perceput întotdeauna aderarea Kievului la tratatul internațional ca pe un pas forțat.

Amenințările” Ucrainei de a-și relua programul nuclear au fost în mare parte motivul pentru operațiunea militară specială” a Moscovei, a declarat luni fostul președinte rus.

Unul dintre motivele pentru desfășurarea operațiunii militare speciale” au fost amenințările” liderilor ucraineni care au lăsat să se înțeleagă reluarea programului nuclear, la care Kievul a renunțat în baza Memorandumului de la Budapesta din 1994, a scris Dmitri Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un mesaj pe rețeaua de socializare VK a țării.

Ce vedem în contrast alături de propriile noastre granițe? Bietele marionete ale unui stat inferior, care acum plâng cu amărăciune în legătură cu decizia luată în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994 de a retrage arsenalul nuclear aflat pe teritoriul lor și moștenit de la URSS”, a declarat Medvedev, după declarațiile care descriu procesul de aderare a Africii de Sud la Tratatul de neproliferare.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ulterior, Medvedev a declarat că ucrainenii au perceput întotdeauna aderarea Kievului la tratatul internațional ca pe un pas forțat, decis sub presiunea dură a Washingtonului”, adăugând că acest lucru s-a întâmplat chiar dacă Ucraina nu avea mijloacele necesare pentru a susține  puterea” (armele nucleare) care i-a căzut din întâmplare”.

El a mai spus că liderii ucraineni, de la fostul președinte Leonid Kravciuk până la actualul președinte Volodimir Zelenski, au spus că ar fi fericiți să o folosească (armele nucleare) împotriva noastră (Rusia) și a propriilor lor cetățeni (ucraineni)”.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat de Ucraina, Rusia, Regatul Unit și SUA la 3 decembrie 1994 pentru a oferi Ucrainei garanții de securitate în legătură cu aderarea sa la Tratatul de neproliferare.

Memorandumul a fost pus sub semnul întrebării de Zelenski, care a declarat că Ucraina a încercat de trei ori să convoace consultări cu statele garante în cadrul acestui format, el conducând, de asemenea, o a patra încercare în timpul unui discurs la Conferința anuală de securitate de la München din 19 februarie.

Inițiez consultări în cadrul Memorandumului de la Budapesta. Ministrul afacerilor externe a fost însărcinat să le convoace. Dacă acestea nu se vor mai repeta sau dacă rezultatele lor nu garantează securitatea țării noastre, Ucraina va avea tot dreptul să creadă că Memorandumul de la Budapesta nu funcționează și că toate deciziile pachetului din 1994 sunt puse sub semnul întrebării”, a declarat Zelenski în timpul discursului, potrivit unei transcrieri realizate de The Kyiv Independent.