- Richard Moore, șeful MI6 din Marea Britanție și-a cerut scuze în mod public pentru discriminarea persoanelor LGBTQ+ din agențiile de spionaj
- Richard Moore: „Oameni responasibili, talentați și muncitori au avut cariera și viața distruse”
- Moore a spus că astfel de politici greșite au privat serviciile britanice de spionaj de oameni talentați
Șeful Serviciului de Informații MI6 din Marea Britanie și-a cerut scuze în mod public pentru discriminarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender (LGBTQ+) în toate agențiile de spionaj, relatează agenția Reuters.
Marea Britanie a dezincriminat actele homosexuale în anul 1967, dar agențiile de spionaj au refuzat să angajeze ofițeri gay și transgender până în anul 1991, întrucât credeau că vor fi predispuși la a fi șantajați.
„Până în 1991, dacă făceai parte asumat din comunitatea LGBTQ+ îți puteai pierde slujba sau chiar să nu fii angajat la MI6”, a spus Richard Moore, șeful Agenției Secrete de Informații (SIS).
„Oameni responasibili, talentați și săritori au avut cariera și viața distruse, deoarece era susținut că a face parte din comunitatea LGBTQ+ este incompatibil cu a lucra în serviciile secrete”, a spus Moore. „A fost greșit, nedrept și discriminatoriu”.
Richard Moore a spus că astfel de politici greșite au privat serviciile britanice de spionaj de oameni talentați și că unii angajați care și-au asumat orientarea sexuală după 1991 au avut de suferit, pentru că nu și-au dezvăluit sexualitatea în timpul examinărilor.
„Alții care s-au alăturat în perioada de după anul 1991 nu s-au simțit bine primiți”, a spus Moore. „Mai avem încă multe de făcut pentru a deveni un angajator pe deplin incluziv, iar obiectivul meu pentru MI6 este să-l transformăm într-un loc de muncă în care poți să fii tu cel adevărat.”
În ciuda regulilor discriminatorii anterioare, unele dintre cele mai faimoase personaje din istoria Serviciilor de Informații din Marea Britanie erau homosexuali, inclusiv Guy Burgess, ofițer și diplomat MI6, care era și spion sovietic și care a fugit la Moscova în 1951.
Un alt personaj este Alan Turing, un matematician strălucit care este considerat acum părintele calculelor moderne. El a reușit să spargă codul Enigma folosit de nemți în Al Doilea Război Mondial. El a fost forțat să facă injecții hormonale, iar în 1954 s-a sinucis la vârstă de 41 de ani, mâncând un măr cu cianură.