- Ecologiștii spun că dărâmarea satului pentru a extinde mina Garzweiler ar avea ca rezultat cantități uriașe de emisii de gaze cu efect de seră.
- Thunberg a criticat Partidul Verde din Germania pentru că a susținut demolarea satului Lutzerath.
- Ea a spus că Verzii, care fac parte din guvernul de coaliție al Germaniei, arată „unde sunt prioritățile lor”.
Mii de activiști pentru climă au protestat sâmbătă față de defrișarea și demolarea unui sat din vestul Germaniei pentru a face loc extinderii minei de cărbune Garzweiler. Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg s-a alăturat demonstranților care au protestat, mergând prin satul Keyenberg, aflat în apropiere, scandând „Fiecare sat rămâne” și „Nu sunteți singuri”.
Activiști din grupuri de acțiune pentru climă, inclusiv Fridays for Future, Extinction Rebellion și Last Generation, au venit din întreaga țară pentru a se alătura protestului. Thunberg a criticat Partidul Verde din Germania pentru că a susținut demolarea satului Lutzerath.
Ea a spus că Verzii, care fac parte din guvernul de coaliție al Germaniei, arată „unde sunt prioritățile lor”. Politicieni Verzi de frunte, precum ministrul Economiei, Robert Habeck, au apărat demolarea Lutzerath, argumentând că este nevoie de cărbunele de dedesubt pentru a menține securitatea energetică în contextul crizei actuale.
„Cărbunele care se află în pământ aici nu va scădea prețurile imediat. Oricine gândește astfel este pur și simplu rupt de realitate”, a declarat Thunberg. Verzii sunt la putere și în landul Renania de Nord-Westfalia, unde satul Lutzerath a devenit cel mai recent punct de focar pentru activiștii care se opun utilizării continue a cărbunelui de către guvern.
Sara Ayech, liderul campaniei globale pentru climă la Greenpeace International, a declarat: „Suntem în 2023, în mijlocul unei crize climatice și, deși distrugerea unui sat pentru a extinde una dintre cele mai mari bombe de carbon din Europa ar trebui să fie considerată criminală, este totuși legală. Influența companiilor producătoare de combustibili fosili este atât de puternică, încât cei considerați criminali acum sunt cei care luptă pentru justiție climatică. Este timpul să tragem la răspundere companiile de combustibili fosili.”
Ecologiștii spun că dărâmarea satului pentru a extinde mina Garzweiler ar avea ca rezultat cantități uriașe de emisii de gaze cu efect de seră.