• Protestatarii din Georgia formează un lanț uman în Tbilisi.
  • Salome Zourabichvili refuză să demisioneze din funcția de președinte.
  • Mikheil Kavelashvili se pregătește să depună jurământul ca președinte.
  • Opoziția boicotează parlamentul și respinge noul președinte.
  • Noul guvern amână negocierile de aderare la UE până în 2028.
  • Poliția folosește forța împotriva protestatarilor pro-europeni.

Mii de protestatari georgieni au format un lanț uman în capitala Tbilisi, înainte de o confruntare politică, în timp ce noul președinte se pregătește să depună jurământul. Conform POLITICO, Salome Zourabichvili refuză să accepte rezultatele alegerilor și demisia din funcție.

O țară divizată între Est și Vest

Inaugurarea noului președinte – fostul fotbalist de la Manchester City, Mikheil Kavelashvili, care este considerat un aliat al partidului de guvernământ Visul Georgian – este prevăzută pentru duminică.

Însă actualul șef al statului, Salome Zourabichvili, refuză să demisioneze, calificând alegerea sa drept ilegitimă.

Recomandări

CURTEA DE APEL AMÂNĂ DECIZIA
PERSON OF THE YEAR
CE HOTEL DE GHEAȚĂ ALEGI?
NUNTĂ CU REPETIȚIE
BIDEN SPRIJINĂ UCRAINA
2019, APOGEUL GLOBALIZĂRII

Partidul Visul Georgian, care se află la putere de 12 ani, a câștigat alegerile parlamentare din octombrie, însă victoria a fost afectată de acuzații de fraudă și de atunci au avut loc proteste.

Cele patru grupuri principale de opoziție l-au respins pe Kavelashvili și au boicotat parlamentul.
Deocamdată nu este clar cum va fi rezolvată situația.

Protestatarii, fluturând steaguri georgiene și ale UE, au format sâmbătă un lanț uman care s-a întins pe kilometri întregi.

„Sunt în stradă împreună cu întreaga mea familie, încercând cumva să smulg această țară mică din ghearele imperiului rus”, a declarat un protestatar pentru Associated Press.

Fiecare acțiune are o reacțiune

Visul georgian a devenit tot mai autoritar în ultimii ani, adoptând legi în stil rusesc care vizează mass-media și grupurile neguvernamentale care primesc finanțare străină, precum și comunitatea LGBT.

A refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei după invazia pe scară largă a Ucrainei și a numit Occidentul „partidul războiului global”, ridiculizând obiectivul său declarat de a adera la UE și NATO.

O majoritate covârșitoare a georgienilor sprijină drumul țării către UE, iar acest lucru face parte din constituție.

Însă, în noiembrie, partidul de guvernământ a declarat că guvernul nu va purta discuții privind aderarea la UE până în 2028.

Anunțul a declanșat zile întregi de proteste, iar poliția antirevoltă a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor, care au ripostat aruncând cu artificii și pietre.

Ce se alege de Georgia?

Săptămâna aceasta, SUA au impus sancțiuni fostului prim-ministru al Georgiei și miliardarului Bidzina Ivanishvili, fondatorul companiei Georgian Dream.

Georgia este o democrație parlamentară în care președintele este șeful statului, iar prim-ministrul este șeful parlamentului.

Actualul președinte, Zourabichvili, a denunțat alegerea lui Kavelashvili – care a avut loc în cadrul unui sistem de colegiu electoral în care acesta a fost singurul candidat – ca fiind o farsă.

Când Zourabichvili a devenit președintă în 2018, a fost susținută de Visul georgian, dar de atunci a condamnat victoria lor contestată în alegerile de la sfârșitul lunii octombrie ca fiind o „operațiune specială rusească” și a susținut protestele pro-europene nocturne din fața parlamentului.

Zourabichvili a promis că nu va demisiona duminică. Guvernul afirmă că, dacă refuză să părăsească funcția, va comite o infracțiune.

Citește și