• Votul de sâmbătă în 58 de circumscripții, inclusiv șapte în New Delhi, va finaliza scrutinul pentru 89,5% din cele 543 de locuri din camera inferioară a Parlamentului.
  • Prezența la vot a fost ridicată, în prima fază înregistrându-se o prezență la vot de 80,66% în Andhra Pradesh.
  • Partidul Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi ar putea câștiga un al treilea mandat consecutiv la alegerile generale din 2024 din India.

Milioane de indieni votează sâmbătă în penultimul tur al alegerilor naționale, în care opoziția încearcă să zdruncine campania premierului Narendra Modi pentru un al treilea mandat consecutiv pentru el și partidul său naționalist.

Votul de sâmbătă în 58 de circumscripții, inclusiv șapte în New Delhi, va finaliza scrutinul pentru 89,5% din cele 543 de locuri din camera inferioară a Parlamentului, scrie AP.

Mulți oameni s-au aliniat la secțiile de votare înainte de începerea votului, la ora 7 dimineața, pentru a evita temperaturile mari din cursul zilei, în plină vară indiană.

Recomandări

CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ
CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL

Votul pentru cele 57 de locuri rămase, care va avea loc la 1 iunie, va încheia un scrutin de șase săptămâni. Voturile vor fi numărate pe 4 iunie.

Partidul premierului Modi are șanse să câștige un al treilea mandat

Partidul Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi ar putea câștiga un al treilea mandat consecutiv la alegerile generale din 2024 din India, potrivit primelor rezultate. Se estimează că BJP va câștiga aproximativ 300 de locuri, iar împreună cu aliații săi, acest număr ajunge la aproape 350 în camera inferioară a parlamentului, Lok Sabha, formată din 543 de membri.

Mehbooba Mufti, un fost oficial ales de top din Kashmirul controlat de India, a organizat sâmbătă un protest împreună cu susținătorii săi, afirmând că zeci de lucrători ai partidului său au fost reținuți de poliție pentru a-i împiedica să voteze.

Alegerile s-au desfășurat în șapte etape, în perioada 19 aprilie – 1 iunie, aproximativ 970 de milioane de persoane din cele 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei având drept de vot. Prezența la vot a fost ridicată, în prima fază înregistrându-se o prezență la vot de 80,66% în Andhra Pradesh.

Citește și