• Oficialii spanioli au declarat că 49 de ofițeri ai Guardia Civil au suferit răni ușoare, în timp ce Marocul a declarat că 140 din forțele sale de securitate au fost rănite.
  • Traversarea mortală a refugiaților a fost prima de când Spania și Marocul au reparat relațiile după o dispută de un an de zile centrată pe Sahara Occidentală.
  • Mai multe ONG-uri, printre care Walking Borders și Asociația marocană pentru drepturile omului, au făcut o legătură directă între această cooperare reînnoită și evenimentele de la frontieră.

Militanții pentru drepturile omului din Spania și Maroc au cerut deschiderea unor anchete în ambele țări după ce o tentativă masivă de escaladare a gardului de la granița dintre Maroc și enclava spaniolă Melilla s-a soldat cu cel puțin 23 de morți.

Oficialii spanioli au declarat că aproximativ 2.000 de africani s-au îndreptat spre gardul de fier în zorii zilei de vineri, iar peste 500 au reușit să se strecoare în zona de control al frontierei după ce au tăiat o deschidere cu foarfecele. Oficialii marocani au declarat inițial că cinci persoane au murit în ceea ce au descris ca fiind o „debandadă”. Sâmbătă târziu, televiziunea de stat marocană a declarat că numărul morților a crescut la 23 de persoane.

ONG-urile de la fața locului au declarat că numărul deceselor ar putea fi mai mare. „Am confirmat 37 de morți în tragedia de la Melilla”, a declarat Helena Maleno Garzón, a cărei organizație, Walking Borders, este în contact permanent cu africanii care încearcă să treacă în Spania din Maroc.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Walking Borders s-a alăturat la peste o jumătate de duzină de alte organizații, inclusiv Amnesty International Spania, care au cerut o anchetă în ceea ce reprezintă cea mai mortală zi din istoria recentă de-a lungul acestei secțiuni a singurei frontiere terestre a UE cu Africa.

Videoclipurile partajate online de Asociația marocană pentru drepturile omului par să arate zeci de persoane înghesuite într-o zonă de lângă gardul de frontieră – unele sângerând și multe dintre ele zăcând nemișcate – în timp ce forțele marocane în echipament antidistrugere îi supravegheau după trecerea frontierei.

În zilele precedente, poliția a efectuat mai multe raiduri în taberele în care migranții și refugiații dormeau pe jos în așteptarea șansei de a trece în Spania. Premierul socialist spaniol, Pedro Sánchez, a declarat că forțele marocane au colaborat cu poliția spaniolă pentru a „respinge” ceea ce a descris ca fiind un „atac violent” și un „atac la integritatea teritorială” a Spaniei.