• Li a declarat duminică că lumea este suficient de mare pentru ca China și SUA să crească împreună.
  • Legăturile dintre Washington și Beijing sunt foarte tensionate din cauza unei serii de probleme, inclusiv Taiwanul, guvernat democratic.
  • El a reproșat Chinei că a refuzat să poarte discuții militare, lăsând superputerile în impas din cauza divergențelor dintre ele.

Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a declarat că Beijingul preferă dialogul în locul confruntării cu Statele Unite, avertizând că orice conflict între cele două națiuni ar aduce un dezastru insuportabil pentru lume”, scrie Al Jazeera.

Vorbind la cel mai important summit de securitate din Asia, Dialogul Shangri-La, Li a declarat duminică că lumea este suficient de mare pentru ca China și SUA să crească împreună. China și SUA au sisteme diferite și sunt diferite din multe alte puncte de vedere”, a spus el într-un discurs care a marcat primul său discurs internațional semnificativ de când a fost numit ministru al Apărării Naționale al Chinei în martie.

Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să împiedice cele două părți să caute un teren comun și interese comune pentru a crește legăturile bilaterale și a aprofunda cooperarea”, a spus el. Este de netăgăduit că un conflict sau o confruntare severă între China și SUA va fi un dezastru insuportabil pentru lume”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Legăturile dintre Washington și Beijing, tensionate din cauza unor probleme

Legăturile dintre Washington și Beijing sunt foarte tensionate din cauza unei serii de probleme, inclusiv Taiwanul, guvernat democratic, disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud și restricțiile impuse de președintele american Joe Biden asupra exporturilor de cipuri semiconductoare.

În ultima lor dispută, armata americană a afirmat sâmbătă că marina chineză a efectuat manevre nesigure” în apropierea unui distrugător american care tranzita sensibila strâmtoare Taiwan, în timp ce Beijingul a acuzat Washingtonul că provoacă riscuri și subminează pacea și stabilitatea în regiune prin încurajarea forțelor pro-independență” din Taipei.

La începutul zilei, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat în cadrul reuniunii din Singapore că Washingtonul este profund angajat” să mențină status quo-ul în Taiwanul autoguvernat, pe care Beijingul îl revendică ca fiind propriul său teritoriu.

De asemenea, el a reproșat Chinei că a refuzat să poarte discuții militare, lăsând superputerile în impas din cauza divergențelor dintre ele. Sunt profund îngrijorat de faptul că RPC [Republica Populară Chineză] nu a fost dispusă să se angajeze mai serios în privința unor mecanisme mai bune de gestionare a crizelor între cele două armate ale noastre”, a declarat Austin în cadrul reuniunii din Singapore.

Li, pe care SUA l-au sancționat în 2018 din cauza achizițiilor de arme din Rusia, i-a strâns mâna lui Austin la un dineu vineri, dar cei doi nu au avut o discuție mai profundă, în ciuda cererilor repetate ale Washingtonului pentru mai multe schimburi militare.

Citește și: