• Wang Yi consideră că este necesară o soluţie diplomatică la conflictul separatist din estul Ucrainei. 
  • Acesta a cerut renunţarea la mentalitatea specifică Războiului Rece la nivel mondial.
  • Administraţia de la Beijing a anunţat anterior că susţine iniţiativa Rusiei de a cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

Wang Yi a declarat că este necesară o soluţie diplomatică la conflictul separatist din estul Ucrainei. „De ce, pur şi simplu, nu se pot reuni toate părţile pentru a continua discuţiile în detaliu şi pentru a elabora un plan de reducere a tensiunilor, aşa cum prevede Acordul de la Minsk? Exact acest lucru ar trebui să îl facă părţile, ar trebui să se concentreze pe aceste aspecte, în loc să intensifice tensiunile, să genereze panică şi să sensibilizeze opinia publică prin crearea de riscuri ale unui război”, a declarat Wang Yi, potrivit publicaţiei Stern, în intervenţia online la Conferinţa pentru Securitate de la München.

„Toate ţările trebuie să îşi asume răspunderea şi să se implice în găsirea unei soluţii diplomatice”, a adăugat Wang Yi.

Ministrul de Externe al Chinei a pledat pentru respectarea suveranităţii naţiunilor. „Suveranitatea unui stat, independenţa şi integritatea teritorială trebuie protejate şi respectate. Aceasta este una dintre normele fundamentale în relaţiile internaţionale. Iar Ucraina nu face excepţie”, a subliniat Wang Yi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În plus, Wang Yi a cerut renunţarea la mentalitatea specifică Războiului Rece la nivel mondial. „Doar când naţiunile vor avea aceeaşi direcţie şi vor comunica, în loc să se submineze una pe cealaltă, vom putea depăşi actualele provocări şi vom putea avea un viitor strălucitor. În acest proces, rolul şi acţiunile marilor puteri sunt extrem de importante”, a subliniat Wang Yi, potrivit agenţiei Xinhua.

Wany Yi propune intensificarea cooperării între China şi Uniunea Europeană şi insistă pentru multilaterialism. „Ne aşteptăm ca naţiunile mari să asume multilateralismul, să îşi respecte angajamentele internaţionale, să acţioneze în conformitate cu obiectivele Cartei Naţiunilor Unite şi să contribuie la pace şi dezvoltare. Trebuie să evităm şi să contracarăm orice încercare de lansare a unui nou Război Rece şi să depunem eforturi pentru pace durabilă”, a insistat Wang Yi.

Administraţia de la Beijing a anunţat anterior că susţine iniţiativa Rusiei de a cere garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.