• Forţele ruseşti pun „întregul continent în pericol” prin utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ca bază militară, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
  • Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.
  • Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiaţii.

Forţele ruseşti pun „întregul continent în pericol” prin utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ca bază militară, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.

Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiaţii.

Recomandări

NZEB EXPO ÎȚI ARATĂ CASA 3D
5,5MIL TURIȘTI PUN ÎN PERICOL SANTORINI
APPLE PRIMEȘTE SANCȚIUNI DE LA COMISIA EUROPEANĂ
G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU

„Timp de decenii, siguranţa nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News.

„Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruşi trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el.

În timp ce instalaţia este ocupată de Rusia, ea este condusă de muncitori ucraineni.

Duminică dimineaţă, oficialii ucraineni au afirmat că rachete şi lovituri de artilerie ruseşti au lovit zonele din apropierea centralei, de cealaltă parte a râului Nipru.