• Rusia a împiedicat vineri adoptarea unei declarații comune în urma unei conferințe ONU de patru săptămâni privind un tratat de dezarmare nucleară, Moscova denunțând ceea ce a spus că sunt aspecte politice” ale textului.
  • Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), pe care 191 de semnatari îl revizuiesc la fiecare cinci ani, are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării complete și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare.
  • Națiunile s-au reunit la sediul ONU din New York de la 1 august, participând la o lună de negocieri, inclusiv la o sesiune finală care a fost amânată vineri timp de câteva ore.

Rusia a împiedicat vineri adoptarea unei declarații comune în urma unei conferințe ONU de patru săptămâni privind un tratat de dezarmare nucleară, Moscova denunțând ceea ce a spus că sunt aspecte politice” ale textului.

Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), pe care 191 de semnatari îl revizuiesc la fiecare cinci ani, are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării complete și promovarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare.

Națiunile s-au reunit la sediul ONU din New York de la 1 august, participând la o lună de negocieri, inclusiv la o sesiune finală care a fost amânată vineri timp de câteva ore.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În cele din urmă, președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, a declarat că nu a fost în măsură să ajungă la un acord”, după ce Rusia a contestat textul.

Reprezentantul Rusiei, Igor Vișnevetski, a declarat că proiectul de text final, de peste 30 de pagini nu are echilibru”.

Delegația noastră are o obiecție cheie cu privire la unele paragrafe care au o natură politică evidentă”, a spus el, adăugând că Rusia nu este singura țară care a contestat textul.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în special paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie care este ocupată de armata rusă.

Ultimul proiect de text exprimase îngrijorarea serioasă” cu privire la activitățile militare din jurul centralelor ucrainene, inclusiv Zaporojie, precum și cu privire la pierderea de către Ucraina a controlului asupra acestor situri și la impactul negativ asupra siguranței.

Semnatarii au discutat o serie de alte subiecte fierbinți în timpul conferinței, inclusiv programul nuclear iranian și testele nucleare nord-coreene.La ultima conferință de revizuire din 2015, părțile nu au reușit, de asemenea, să ajungă la un acord asupra unor chestiuni de fond.

La deschiderea conferinței din acest an, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că lumea se confruntă cu un pericol nuclear nemaiîntâlnit de la apogeul Războiului Rece”.

Astăzi, omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus Guterres.