Ministrul Mediului a mers în inspecţie la Brazi, după incendiu: Cer un raport privind cantităţile de deşeuri depozitate

Incendiu la platforma Eco Burn. Foto: Garda de Mediu Prahova Incendiu la platforma Eco Burn, la începutul lunii iunie. Foto: Garda de Mediu Prahova
  • Ministrul Mediului a mers pe platforma de incinerare a deşeurilor din localitatea Brazi pentru a analiza situaţia creată în urma incendiului izbucnit noaptea trecută.
  • Tánczos Barna a spus că a solicitat un raport şi a vorbit despre efectele incendiului asupra mediului.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a deplasat miercuri dimineaţă pe platforma din localitatea Brazi, judeţul Prahova, ca urmare a incendiului puternic izbucnit în cursul nopţii în hala incineratorului.

„Am cerut Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova un raport privind cantităţile de deşeuri depozitate aici spre incinerare. De asemenea, aşteptăm concuziile ISU privind cauza incendiului, mai ales că în această hală este interzisă depozitarea deşeurilor medicale periculoase, iar incineratorul avea instalaţia oprită din ianuarie ca urmare a suspendării activităţii. Echipa Gărzii de Mediu împreună cu APM Prahova se află la faţa locului şi monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcţia vântului, spre zona populată”, a declarat Barna Tanczos.

Potrivit autorităţilor, societatea care deţine platforma face obiectul unei cercetări penale, ca urmare a controalelor Corpului de Control al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ale Gărzii Naţionale de Mediu, care au descoperit deficienţe privind respectarea legislaţiei de mediu.

În noaptea de marţi spre miercuri, la ora 02:45, Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu a fost anunţat prin apel 112 despre izbucnirea unui incendiu pe platforma incineratorului din localitatea Brazi, judeţul Prahova. Imediat, echipa de permanenţă din cadrul comisariatului s-a deplasat la faţa locului, unde echipele ISU acţionau, deja, cu 6 autospeciale pentru stingerea incendiului.

Din primele constatări, focul se manifestă în interiorul halei incineratorului (2000 mp), cu degajare de fum dens în atmosferă, ca urmare a arderii necontrolate a deşeurilor din incintă. Din cauza degajărilor masive de fum, ISU Prahova a emis mesaj RO-ALERT către populaţie.

Totuşi, ploaia şi vântul au făcut ca indicatorii de calitate a aerului monitorizaţi la staţiile fixe din Municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi, precum şi cei monitorizaţi cu laboratorului mobil al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploieşti, să nu înregistreze creşteri sau depăşiri. Cauza producerii incendiului urmează să fie stabilită de ISU.

Autorităţile mai anunţă că incendiul este încă în desfăşurare, iar Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova va continua să monitorizeze situaţia de pe amplasament, până la stingerea completă a tuturor focarelor.

„Se monitorizeaza calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcţia vântului spre zona populată. S-au înregistrat uşoare creşteri pentru indicatorul monoxid de carbon ( CO) pe latura de SE a incendiului (centura- intrarea pe autostrada A3). Direcţia vântului este dinspre NV spre SE iar viteza vântului este slabă spre calm atmosferic”, precizează reprezentanţii Ministerului Mediului.