• Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare”, a declarat ministrul Sănătății referitor la informarea populației asupra modului de administrare a pastilelor de iodură de potasiu.
  • România nu este în valul 6 al pandemiei și, orice s-ar întâmpla, suntem pregătiți”, a spus, marți, ministrul Alexandru Rafila.
  • Ministrul Sănătății a spus că nu suntem în situația de a fi în pericol, dar că, „trebuie să fii pregătit, să nu fii luat prin surprindere.”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, marți, într-o conferință de presă, că, începând de miercuri, la nivel național va începe o campanie de informare privind pastilele de iodură de potasiu.

Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu”, a declarat ministrul Sănătății.

Acesta a explicat că pastilele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă și, potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (…) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să îşi procure pe căi legale sau mai puţin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităţilor şi a profesioniştilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru. De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate”, a explicat Rafila.

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.

În opinia sa, implicarea medicilor de familie în distribuirea pastilelor constituie o măsură de implicare într-o activitate de sănătate publică şi o procedură de responsabilitate profesională.

În același timp, ministrul a declarat că „România nu este în valul 6 al pandemiei și, orice s-ar întâmpla, suntem pregătiți”. El a spus că există mult mai multe puncte de testare și oricând se pot activa din nou locurile din spitalele Covid. Între timp, ne ocupăm de pastilele de iod, pottrivit ministrului Rafila. Acesta a spus că nu suntem în situația de a fi în pericol, dar trebuie să fii pregătit, să nu fii luat prin surprindere.

Ministrul Sănătății a spus că nu suntem într-un val 6 al pandemiei. Dacă ne aducem aminte din timpul când înregistram un număr foarte mare de cazuri de coronavirus, întotdeauna marțea erau cele mai multe cazuri din săptămână, pentru că se adunau și testările făcute la cabinetele private. Nu suntem într-un val 6, deși ne pregătim de un răspuns la acest val și, la fel, ne pregătim și pentru un posibil incident nuclear, care nu poate fi exclus. Și, în acest context, ministrul Alexandru Rafila a spus că trebuie să ne gândim cum vom da populației iodul de care are nevoie. Nu suntem sub amenințarea incidentului, dar acesta nu poate fi exclus – asta a spus ministrul Sănătății”, a relatat Laura Buciu, editor Aleph News.