- Ministrul de Externe al Siriei va participa la o conferință internațională în Franța pentru a discuta despre tranziția politică și reconstrucția țării.
- Reprezentanți ai G7 și ai țărilor din Golf vor aborda ridicarea sancțiunilor și ajutorul umanitar.
- Guvernul interimar sirian cere ridicarea sancțiunilor pentru a sprijini reconstrucția economică.
Ministrul de Externe al Siriei, Asaad Hassan al-Shaibani, va participa la o conferință internațională organizată de Franța, care va reuni puteri regionale și occidentale pentru a discuta despre tranziția politică, ajutorul umanitar și reconstrucția țării, aflate în ruine după 13 ani de război. Acesta va fi primul său oficială vizită în Uniunea Europeană de la înlăturarea fostului președinte Bashar al-Assad, iar călătoria sa vine după participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos, din ianuarie. Conferința, care va avea loc joi, va începe la ora 13:30, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, va ține un discurs adresat reprezentanților. La eveniment vor participa reprezentanți ai Grupului celor 7 (G7) – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, precum și delegați din Turcia, care a sprijinit grupurile ce l-au înlăturat pe al-Assad, și din mai multe națiuni din Golf, scrie Al Jazeera.
Advertisment
Obiectivele conferinței includ coordonarea eforturilor pentru asigurarea unei tranziții pașnice în Siria, care să garanteze suveranitatea și securitatea țării, dar și mobilizarea partenerilor și vecinilor sirieni pentru a sprijini ajutorul umanitar și reconstrucția economică. Ministerul de Externe al Franței a precizat că discuțiile vor include și justiția tranzițională și lupta împotriva impunității, pentru a asigura o reconstrucție inclusivă și respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetățenilor sirieni. În cadrul unei scrisori deschise adresate statelor membre ale Uniunii Europene, organizația Human Rights Watch a subliniat importanța implicării extinse a societății civile siriene în eforturile de reconstrucție. De asemenea, se va discuta despre ridicarea sancțiunilor impuse Siriei, subliniind faptul că acest subiect nu va face parte din agendă, ci va fi abordat într-o conferință anuală de strângere de fonduri care va avea loc la Bruxelles, în martie.
Deși Uniunea Europeană a avansat în ridicarea unor sancțiuni, acest proces se confruntă cu opoziția unor țări, precum Cipru și Grecia, din cauza negocierilor privind delimitarea maritimă dintre Siria și Turcia. Noul guvern interimar din Damasc, condus de Ahmed al-Sharaa, a declarat că va asigura o tranziție pașnică și democratică a puterii, respectând drepturile minorităților. Guvernul interimar a început să facă lobby în fața țărilor occidentale pentru ridicarea sancțiunilor, în special în sectorul financiar, pentru a permite reconstrucția economiei siriene, care a fost sever afectată de războiul îndelungat ce a forțat milioane de sirieni să fugă din țară. Ministrii de externe ai Uniunii Europene au convenit la 27 ianuarie să ușureze sancțiunile impuse Siriei, începând cu sectoare cheie precum energia, iar Statele Unite au adoptat măsuri similare, permițând donațiile de combustibil și electricitate pentru Siria pe o perioadă de șase luni.
Recomandări
Citește și
- Discuţia telefonică dintre Trump şi Putin pe tema Ucraina a avut impact la Bursa de la Bucureşti: capitalizarea companiilor a urcat cu 1,2 mld. euro în doar o zi
- YouTube împlinește 20 de ani și continuă să fie cea mai vizionată platformă online. Cum a revoluționat industria video
- Președintele Egiptului refuză să viziteze Casa Albă din cauza planului lui Trump de strămutare a palestinienilor
Partenerii noștri