• Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a declarat pentru CNBC că aderarea Suediei și Finlandei la NATO este doar o chestiune de timp.
  • Billström a declarat că Suedia a lucrat pentru a îndeplini tot ceea ce a convenit” în memorandumul de înțelegere încheiat între cele două țări în vara anului trecut.
  • Anul trecut, Suedia a cerut să se alăture alianței militare după 200 de ani de nealiniere, din cauza invaziei rusești din Ucraina.

Suedia și Finlanda sunt pe cale să devină membre NATO în acest an, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, pe fondul unor negocieri tensionate cu Turcia cu privire la admiterea lor.

Întrebat de Silvia Amaro de la CNBC dacă aderarea Suediei se va întâmpla cu adevărat, având în vedere tensiunile cu Ankara, Tobias Billström a declarat: Bineînțeles că da”.

La urma urmei, avem 28 de state membre din cele 30 care sunt deja membre ale NATO care au ratificat deja cererile pentru Suedia și Finlanda. Așa că da, desigur, este doar o chestiune de timp.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

El a adăugat că este o veste bună faptul că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna aceasta că țara sa este pregătită să reia negocierile după ce le-a suspendat pe termen nelimitat la sfârșitul lunii ianuarie. Opoziția Turciei față de aderarea la NATO a Suediei și Finlandei se concentrează în jurul a ceea ce, spune ea, este găzduirea de către acestea a militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În timpul unei reuniuni NATO care a avut loc la Madrid în iunie 2022, cele trei țări au semnat un acord care schița calea spre un compromis, Ankara solicitând garanții suplimentare împotriva terorismului, în special din partea Suediei.

Ungaria este cealaltă țară care se opune ratificării, deși presa locală a relatat marți că parlamentul său ar putea ratifica aderarea la NATO pentru Finlanda și Suedia la începutul lunii viitoare. Ne-am străduit să îndeplinim tot ceea ce ne-am angajat să facem în cadrul memorandumului”, a declarat Billström miercuri pentru CNBC. Aceasta a inclus pregătirea pentru a prezenta o nouă legislație Parlamentului suedez în martie, a spus el.

Acum este momentul ca Parlamentul turc să înceapă procesul de ratificare. Credem că acesta este lucrul corect și potrivit de făcut.” El a mai spus că obiectivul este aderarea Suediei la summitul NATO din iulie.

Există două motive pentru aceasta. Unul este că acesta este un moment în care NATO poate aduce noi state membre, iar al doilea este că există puncte strategice militare care trebuie luate în considerare. Suedia și Finlanda au un interes comun de a adera împreună, din cauza situației militare de aici, din regiunea Mării Baltice.”

Președintele rus Vladimir Putin a încălcat ordinea de securitate mondială” prin invadarea Ucrainei, a adăugat Billström, iar faptul că Suedia a fost dispusă să rupă politica sa de 200 de ani de nealiniere militară a arătat cât de gravă este situația”.