• Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că a vorbit la telefon cu ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian.
  • Iranul a negat cu tărie că ar fi trimis arme, inclusiv drone, către Rusia.
  • Amirabdollahian a respins acuzațiile privind furnizarea de drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că a cerut Teheranului să nu mai furnizeze arme Rusiei în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său iranian Hossein Amirabdollahian.

Oficialii ucraineni și aliații lor occidentali au acuzat Iranul că a furnizat așa-numitele drone kamikaze Rusiei, care au fost folosite recent cu efect devastator de către forțele Moscovei în lovituri care au vizat infrastructura ucraineană. Iranul a negat cu tărie că ar fi trimis arme, inclusiv drone, către Rusia.

Astăzi, am primit un telefon de la ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, a scris Kuleba într-un tweet vineri seara târziu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Am cerut Iranului să înceteze imediat fluxul de arme către Rusia, folosite pentru a ucide civili și a distruge infrastructura critică din Ucraina, a scris el. Rusia a declanșat un val de rachete și atacuri cu drone în ultimele săptămâni, lovind infrastructura energetică a Ucrainei și forțând întreruperi de energie electrică la Kiev, precum și în orașe și localități din întreaga țară.

Kievul afirmă că Rusia a folosit drone de atac Shahed-136 de fabricație iraniană, care se deplasează spre țintă și explodează la impact. Amirabdollahian a declarat luni că este pregătit să vorbească cu Ucraina despre afirmațiile potrivit cărora Teheranul ar fi vândut drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, a relatat IRNA (Agenția de știri a Republicii Islamice) a statului iranian.

Amirabdollahian a respins acuzațiile privind furnizarea de drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, a relatat IRNA. În trecut, am luat arme de la Rusia și i-am dat și arme, dar nu în timpul războiului din Ucraina, a declarat ministrul de externe, citat de IRNA.