• Se pare că trupele rusești sunt antrenate de Iran pentru a folosi un nou tip de dronă, chiar mai letală decât cea de tip Kamikaze.
  • Se crede că Shahed-136, de fabricație iraniană, ar fi fost folosită în atacurile de luni.
  • Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone Shahed-136 într-o serie de lovituri fatale la începutul acestei săptămâni.

Se pare că trupele rusești sunt antrenate de Iran pentru a folosi un nou tip de dronă, chiar mai letală decât cea de tip Kamikaze, care ar fi fost folosită pentru a ataca Ucraina în această săptămână. Se crede că Shahed-136, de fabricație iraniană, ar fi fost folosită în atacurile de luni (17 octombrie) asupra unor orașe importante, inclusiv Kiev, provocând cel puțin 11 morți și distrugând infrastructura critică – dar Ucraina susține că va urma ceva mai rău.

Potrivit informațiilor preliminare, conducerea Iranului și a Federației Ruse au convenit să trimită consilieri și instructori pe teritoriul Federației Ruse pentru utilizarea BPLA de impact (Bezpilotniy Letayuschiy Apparat, un tip de vehicul aerian fără pilot la bord folosit pentru lovituri cu drone)”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În special, se știe despre pregătirea operatorilor deja disponibili BPLA ‘Shahed-136’ și despre promițătorul BPLA ‘Arash-2’.” Dronele Arash-2 reprezintă un subiect de îngrijorare de ceva timp.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) a afirmat într-un raport publicat la 15 octombrie că noile drone sunt se presupune că sunt mai rapide și mai distructive” decât deja letalele Shahed-136.

În raport se spune că: Canalele ucrainene și rusești de pe Telegram au raportat informații scurse din surse iraniene nespecificate potrivit cărora Rusia a achiziționat un număr necunoscut de drone Arash-2″.
Potrivit generalului de brigadă Kiomars Heydari, comandantul forțelor terestre iraniene, dronele Arash-2 au capacități unice cu rază lungă de acțiune și ar putea viza orașe din Israel, precum Tel Aviv și Haifa, de la baze din Iran”, a relatat ISW.

Cu toate acestea, nu sunt numai vești proaste – ISW a adăugat că, în timp ce Rusia va continua probabil să profite de relația sa cu Iranul pentru a ocoli sancțiunile”, Arash-2 nu va provoca o schimbare dramatică pe câmpul de luptă”, în ciuda a ceea ce ar putea susține personalul militar iranian.

Katherine Lawlor, analist senior de informații la ISW, a declarat pentru Newsweek: Singurul motiv pentru care ar fi mai eficient decât Shahed-136 este dacă ar putea merge substanțial mai repede, dacă ar putea avea un fel de capacități invizibile. Nu am nici o dovadă că este cazul, dar iranienii au afirmat că este mai rapidă și mai mare. În mod realist, eficiența se bazează pe ceea ce încerci să obții, iar rușii au demonstrat prin țintele lor că folosesc dronele pentru a obține un efect de teroare asupra civililor ucraineni, nu pentru a obține o schimbare dramatică pe câmpul de luptă.”

Vestea vine după ce Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone Shahed-136 într-o serie de lovituri fatale la începutul acestei săptămâni. Se pare că modelele au fost furnizate de Iran Rusiei și redenumite drone Geran-2.

Una dintre ele, folosită în atacul din 17 octombrie, ar fi avut inscripționate cuvintele pentru Belgorod”, referindu-se la un oraș rusesc folosit ca punct de desfășurare a atacurilor asupra Ucrainei, care a fost atacat în weekend.

Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a susținut că dronele de fabricație iraniană zburau pe cerul ucrainean de luni de zile, afirmând miercuri (19 octombrie) că peste 200 de drone de fabricație iraniană au fost doborâte în Ucraina în decurs de doar o lună. Iranul continuă să nege faptul că furnizează drone Rusiei.