• Cu ajutorul unor dispozitive sensibile, ei ascultă orice răspuns.
  • Toată lumea este înghețată în așteptare.
  • Și apoi, o descoperire. Irem, draga mea, sunt aproape de tine, mă auzi, da?” spune Mustafa.

Merve! Irem! Merve! Irem!”, strigă Mustafa Ozturk, lucrător de salvare. Tuturor celor din jurul nostru li s-a ordonat să tacă. Echipa caută două surori despre care alți supraviețuitori spun că sunt prinse în viață sub mormanele de moloz.

Cu ajutorul unor dispozitive sensibile, ei ascultă orice răspuns. Toată lumea este înghețată în așteptare. Și apoi, o descoperire. Irem, draga mea, sunt aproape de tine, mă auzi, da?” spune Mustafa.

Cei care o puteau auzi nu știau clar că ea răspunde. Un mic grup de prieteni ai fetelor așteaptă în tăcere alături de noi. Sunteți superbe! Acum rămâi calmă și răspunde-mi. Ah ok, asta e Merve. Merve dragă, răspunde-mi la întrebări”, spune el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Merve, în vârstă de 24 de ani, și sora ei, Irem, în vârstă de 19 ani, au fost prinse sub dărâmăturile blocului lor de cinci etaje din Antakya, în sudul Turciei, care a fost distrus de cutremur. Trecuseră două zile, dar pentru ei acele zile păreau săptămâni. Este miercuri. Nu! Nu ați fost blocați timp de 14 zile. Dați-ne cinci minute. Veți ieși.”

Mustafa știe că va dura câteva ore, dar spune: Dacă își pierd speranța, s-ar putea să nu supraviețuiască.”
Merve și Irem încep să glumească și să râdă împreună. Văd un zâmbet mare pe fața lui Mustafa: „Dacă ar avea spațiu, probabil că ar dansa”, spune el.

După calculele salvatorilor, este nevoie de 2 metri pentru a ajunge la surori, dar Hasan Binay, comandantul echipei de salvare, spune că săparea unui tunel în beton este o operațiune foarte delicată. O mișcare greșită ar putea duce la o catastrofă.

Un buldoexcavator este chemat să ridice foarte ușor și să țină betonul gros pentru a împiedica prăbușirea clădirii atunci când încep să sape. Fetelor, în curând vă vom da pături”. Mustafa le spune surorilor. „Ah, nu, nu vă faceți griji pentru noi. Nu suntem obosite și nici nu ne este frig”.

Mustafa spune că Merve este îngrijorată de situația salvatorilor. Era ora locală 20:30 și este foarte frig. Această zonă a avut una dintre cele mai friguroase ierni de care oamenii își amintesc.

Salvatorii încep să sape cu furie și să arunce molozul cu mâinile goale. Operațiunile trebuie să se oprească și părăsesc clădirea devastată. Există o realitate brutală aici. Siguranța echipei noastre este pe primul loc”, spune Hasan.

După 30 de minute, Mustafa și alți trei salvatori se întorc la locul unde săpau. Nu vă speriați. Credeți-mă că nu vă vom lăsa aici. Vă voi scoate afară și ne veți duce la un prânz bun”, strigă Mustafa. Fetele au crezut că au fost lăsate să moară.