• Ministrul poliției, Bheki Cele, a declarat că probele medico-legale prelevate de la victime au fost trimise la un laborator de toxicologie din Cape Town.
  • În Africa de Sud este ilegal ca orice persoană sub 18 ani să consume alcool, iar locuitorii și liderii comunității au cerut închiderea clubului de noapte.
  • Poliția a declarat că a fost chemată la clubul de noapte în jurul orei 4 dimineața, duminică.

Autoritățile din Africa de Sud căutau luni răspunsuri după ce 21 de adolescenți care sărbătoreau sfârșitul examenelor școlare și au murit într-un incident misterios petrecut într-un club de noapte. Cadavrele multora dintre victime, dintre care cea mai tânără avea doar 13 ani, au fost descoperite de poliție pe mese, prăbușite pe scaune și împrăștiate pe podeaua clubului la primele ore ale dimineții de duminică.

Purtătorul de cuvânt al poliției, colonelul Athlenda Mathe, a declarat că ancheta privind decesele de la Taverna Enyobeni din orașul East London, în provincia Eastern Cape, este în curs de desfășurare și că încă nu a fost stabilită cauza deceselor.

Ministrul poliției, Bheki Cele, a declarat că probele medico-legale prelevate de la victime au fost trimise la un laborator de toxicologie din Cape Town, indicând că poliția investighează dacă victimele au ingerat o otravă sau o toxină. Acesta a declarat că testele toxicologice ar putea dura „mult timp”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ce spun autoritățile

Unathi Binqose, oficial provincial pentru siguranță, a declarat că este posibil ca victimele să fi ingerat o substanță toxică prin alcoolul pe care îl consumau sau prin narghilea, care era fumată la petrecere. Rapoartele inițiale au speculat că adolescenții ar fi murit într-o debandadă din cauza aglomerației de la petrecere, dar autoritățile nu au găsit semne vizibile de răni pe corpurile lor.

Poliția a anunțat că a fost chemată la clubul de noapte în jurul orei 4 dimineața, duminică, după ce a primit un raport potrivit căruia acolo se aflau „corpuri fără viață”. Ofițerii care au răspuns la apel au intrat într-o scenă sinistră: 17 adolescenți au fost găsiți morți la fața locului. Alți doi au murit la o clinică locală, unul a murit în drum spre spital și unul la spital. Vârstele lor erau cuprinse între 13 și 17 ani, a precizat poliția.

Scena pe care am văzut-o aici, înăuntru, nu contează ce fel de inimă ai”, a spus Cele. „În primul rând, priveliștea acelor cadavre care dormeau acolo. Dar când te uiți la fețele lor, îți dai seama că ai de-a face cu copii, copii, copii. Ai auzit povestea că sunt tineri, dar când îi vezi îți dai seama că este un dezastru. Douăzeci și unu dintre ei. Prea mulți.” Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, care se află în Germania pentru summitul G7, a prezentat condoleanțe familiilor victimelor într-o declarație, dar a spus, de asemenea, că este îngrijorat de ce „astfel de tineri s-au adunat într-un loc care, la prima vedere, ar trebui să fie interzis persoanelor sub 18 ani”.

În Africa de Sud este ilegal ca orice persoană sub 18 ani să consume alcool, iar locuitorii și liderii comunității au cerut închiderea clubului de noapte. Tragedia va pune din nou sub observație numeroasele baruri și cluburi de noapte care funcționează în cartierele sărace din Africa de Sud și care sunt adesea criticate pentru că nu respectă legile privind băuturile alcoolice.